Áder János a vízválságról tartott előadást diákoknak Szentendrén

Fotó: lokal.hu

A klímaváltozásról, benne a vízválságról tartott előadást Áder János köztársasági elnök kedden, a Szentendrei Református Gimnázium diákjainak.

A vízválságon belül a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz problémáját különítette el az államfő. Arról beszélt, hogy a klímaváltozást és a növekvő édesvíz-felhasználást figyelembe véve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a nagyobb válságok elkerülésére, illetve arra, hogy minél kevesebb nagyvárosban kelljen a jövőben vízhiánnyal számolni. A köztársasági elnök egy kvízjáték keretében szemléltette, hogy a Föld hozzáférhető édesvízkészlete az összes vízkészlet elenyésző része. (Forrás: MTI, lokal.hu)

A Kisgazda Polgári Egyesület szakértője: a természeti erőforrások megőrzése érdekében a gazdaság olykor önkorlátozásra kényszerül. A természeti erőforrásokkal, így az édesvízkészlettel történő ésszerű gazdálkodás fontos eleme az, hogy megteremtjük a gazdaság szereplői számára a természeti erőforrásokhoz történő hozzáférés esélyegyenlőségét, valamint ehhez a szabályrendszert is. A természeti erőforrások felhasználását szabályozó jogszabály-rendszer a gazdasági jog fontos részterülete. A természetben rejlő gazdasági lehetőségek felelősségteljes használata sok emberöltőn át segít megőrizni a gazdaság versenyképességét. A gazdaság egyik legfontosabb, megújulásra is képes természeti erőforrása az édesvíz. Édesvíz nélkül nem lehet mezőgazdasági termelést folytatni, valamint megszűnik az élet. A rendelkezésünkre álló édesvízkészlettel történő célszerű gazdálkodás kiszámíthatóvá teszi a mezőgazdaság jövedelmezőségét és biztosítja a termékek jó minőségét. Sajnos a vízből vagy túl sok van, és a kártételei ellen kell védekezni, vagy túl kevés van, és akkor pótolni kell annak hiányát. A víz ritkán éppen elég, amikor nem kell mást tenni, mint örülni a jó minőségű és nagy tömegű termésnek. A magyar vízügyek jogi szabályozása a honfoglalás után hamar megjelent, és az elmúlt másfél évszázadban már példamutató célszerűséget mutatott. A közelmúlt években bebizonyosodott, hogy jogszabályaink korszerűek, jól illeszkednek az Európai Unió jogrendszerébe, ugyanakkor az egyre szűkülő édesvízkészletek kikényszerítik azt, hogy a felhasználásukat szabályozó jogszabályok egyre inkább korlátozó jellegűek lesznek. (Forrás: Dr. Paál Sándor erőforrás kutatásai, Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, 2003 – 2010)