Áder János: A világ erőforrásai nem elégségesek ahhoz, hogy mindenki önzését fedezzék

Fotó: MD

A világ erőforrásai elégségesek ahhoz, hogy mindenki szükségletét kielégítsék, de nem elégségesek ahhoz, hogy mindenki önzését fedezzék – kezdte egy idézettel interjúját Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

1970-ben 27 milliárdot nyersanyagot használtunk fel, ez mára a négyszeresére nőtt. Míg a műanyag felhasználás 1967-hez képest 190 milliószorosára nőtt – hívta fel a figyelmet Áder János.

Elmondta, hogy egy pár éve készített ENSZ felmérés eredménye megállapította, hogy a ruhatárunkban fellelhető ruhák egyharmadát egyszer, vagy egyszer sem vesszük fel.

Ezzel kapcsolatban hozzátette, mindig gondoljunk arra, hogy például egy farmer előállításához 7500 liter vízre van szükség.

A nyersanyagok egy részénél az úgynevezett dobd el kultúra nem tartható fenn hosszútávon, mert nyersanyagaink végesek – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. Muszáj felelősséggel gazdálkodnunk a nyersanyagainkkal. A műanyagnak van hasznos felhasználása is, példaként említette a folpackot, amivel hosszútávon fogyaszthatóvá tudjuk tenni élelmiszereinket. Áder János szerint a probléma az, hogyha használat után a műanyag nem a szelektívbe, vagy a hulladékégetőbe kerül, hanem például a vízpartra.

Kifejtette, hogy az Európában megvásárolt élelmiszerek egyharmada a kukában végzi, és szemét lesz belőle. Véleménye szerint az lenne az első és legfontosabb szabály, hogyha csak annyit vásárolnánk, amennyire szükség van.

Áder János a november 30. és december 5. között tartandó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Világtalálkozó és Expo fővédnöke. A rendezvényen a fenntarthatóság, klíma és vízválság témakörében zajló tudományos tanácskozás mellett a visegrádi országok részvételével vállalati expo is lesz, ahol számos részproblémában kínálnak majd jó megoldásokat a résztvevők.

Budapesten november 29. és december 5. között rendezik meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. 160 cég fog kiállítani, és mutatja be, hogy az egyes problémákra milyen megoldást kínál.

Forrás: hirado.hu