Áder János: a városoké a kulcsszerep a klímavédelemben

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A KPE és a Zöld Áramlat Alapítvány hosszú ideje folytat azért felvilágosító munkát, hogy a mezőgazdaságban érdekeltek kapcsolódjanak be a klímavédelem, elsősorban a változó időjárási viszonyokból következő hatások megelőzésébe. Álláspontunk szerint a klímaváltozás Magyarországon egyaránt kedvező és kedvezőtlen befolyással lehet a mezőgazdasági tevékenységre, ezért fontos tudományos feladat is, ugyanakkor tapasztalati felmérést is igényel, hogy milyen beavatkozások szükségesek a mezőgazdaság fejlesztése során. A Zöld Áramlat a KPE támogatásával folytatni kívánja azt az országos tevékenységét, amely azt vállalja, hogy eljuttatja a legújabb eredményeket a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédéséhez, a kedvező hatások erősítéséhez. (Turi-Kovács Béla KPE országos Elnök, Kékesi Márton Zöld Áramlat Alapítvány, környezetvédelmi szakértő)

A klímavédelemben a kulcsszerep a városokra hárul – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután hivatalában fogadta Tarlós István Budapest főpolgármesterét és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjait. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, a döntő szerep a városokra, különösen a nagyvárosokra hárul. A kibocsátás 70 százalékáért ugyanis ezek felelnek – mondta az államfő.

Az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről szóló tárgyalás után Áder János közölte: Budapest 2015-ös belépése után most az MJVSZ tagjai is egyhangúlag úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak a mozgalomhoz.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az államfő azt mondta, a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel „lélektani áttörés” történt, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek.

Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását – mutatott rá Áder János. Elhangzott, hogy a nemzetközi mozgalom tagjai ma már világszerte több mint egymilliárd embert képviselnek.

Áder János hangsúlyozta: a közös cél, hogy élhető környezetet, fenntartható gazdaságot, urbanizált térséget hagyjunk a következő generációkra.

Tarlós István főpolgármester elmondta, az utánunk jövő generációkat érintő problémák közül az egyik legégetőbb a globális klímaváltozás kérdése.Az államfő 2015-ben kereste meg a nemzetközi szervezethez való csatlakozás miatt, és a Fővárosi Közgyűlés még abban az évben döntött Budapest csatlakozásáról. Budapest azóta kidolgozta klímastratégiáját, és azt rendelkezésre bocsátja a 23 megyei jogú város polgármesterének – közölte.

Az államfő az MVJSZ elnökétől, Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármestertől kérte, hogy a kezdeményezést továbbítsa a megyei jogú városok polgármesterei felé. Szita Károly elmondta, a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy „a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek”.

Ezek a városok 2022-ig több mint százmilliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra – közölte, és példaként említette, hogy a közintézmények jelentős részét energiahatékonnyá teszik, megújuló energiaforrásokat kötnek a közösségi rendszerekre. Az említett összeg egy része európai uniós forrásból, másik része a Modern városok programból származik – jelezte Szita Károly.
(MTI, magyaridok.hu)