Áder János: A természet által létrehozott infrastruktúrára is figyelni kell!

Fotó MTI, Soós Lajos

Nemcsak a mesterséges infrastruktúra fejlesztésére kell gondot fordítanunk, hanem a természet által létrehozottakra is – hívta fel a figyelmet Áder János államfő a Három tenger kezdeményezés hétfői virtuális csúcstalálkozóján, amelyet a térség helyzetéről folytattak Észtország szervezésében.

A köztársasági elnök az online konferencián hangsúlyozta, hogy a kezdeményezésben részt vevő 13 országot kisebb-nagyobb folyók kapcsolják össze, így különös jelentősége van a határokon átnyúló szennyezésnek.

Jelentsen ez kommunális, ipari vagy mezőgazdasági eredetű szennyezést, és jelenti a folyók műanyag szeméttel való lassú telítődését – mondta. Áder János felhívta a figyelmet, hogy a hulladék gyűjtése, szelektálása, feldolgozása, vizeink minőségének megóvása legalább olyan fontos feladat, mint a közlekedési, energetikai digitális infrastruktúra fejlesztése.

Jó minőségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem mezőgazdasági és ipari célú felhasználása a víznek nem lehetséges – emelte ki Áder János. Az államfő hozzászólásában utalt az épp a múlt heti tiszai árhullámmal Ukrajnából és Romániából ismételten érkező nagy mennyiségű műanyag szemétre.

A cél ne a szennyezés, hanem a szennyezés megelőzését célzó együttműködés legyen! –fogalmazott Áder János. A Három tenger kezdeményezés keretében visszatérő téma a 13 országot összekapcsoló infrastruktúra kérdése: a villamoshálózatok és gázfolyosók bővítése, a közúti és a vasúti kapcsolatok erősítése, és a legalább ennyire fontos digitális hálózatok összekapcsolása és fejlesztése.

Forrás: MTI, hirado.hu