Aba: tudomány és innováció kézfogója

Fotó: Nagy Norbert, Fejér Megyei Hírlap

Agrárinformatikát is tanít majd a Kodolányi

Az önkormányzat, helyi gazdák és vállalkozók, a környék fejlődésében érdekelt cégek és a Kodolányi János Egyetem képviselői ültek csütörtökön kerekasztalhoz. Az Abai Tudományos és Technológiai Park kialakításán munkálkodnak.

Az abai testület tavaly nyáron határozatban fogadta el abbéli szándékát, hogy csatlakozni kíván a tudományos és technológiai parkok szakmai programjához, amely egy jövőbeni pályázati projekt. A cél: legyen vonzó befektetési környezetté Aba és térsége, mégpedig a vállalkozások versenyképességének növelésével.

Csütörtökön a projektben részt vevő szervezetek képviselői aláírtak egy megállapodást, amely a közös kutatási és fejlesztési céljaikat is tartalmazza. A megfogalmazottak szerint az abai fejlesztések fókuszában a klímaváltozás, a precíziós gazdaság, a vízgazdálkodás, a biogazdálkodás, az öntözési és szennyvízkezelési technológiák, a duális képzés és a megújuló energia hasznosítása terén folytatott kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködés áll.

Az eseményen részt vett Mórucz Norbert, az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) elnöke is. E szervezet képviseli Magyarországot a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségében. Jelenleg országszerte 14 tudományos és technológiai park címmel bíró együttműködés aktív.

Kossa Lajos polgármester a Kodolányi János Egyetem vezetőit is köszönthette. Szabó Péter rektor elmondta: újonnan létrejövő informatikai szakukon agrárinformatika ágazat is lesz. E tudás Abán és környékén különösen gyümölcsöző lehet.

(feol.hu, Majer Tamás)

Horváth Miklós Csaba a KPE Fejér megyei Elnöke szerint jó úton halad a megye a fejlett technológiák elérésében. Az informatika társítása a mezőgazdasághoz, a precíziós gazdálkodás, a vízgazdálkodás a jövőt meghatározó terület. A helyben képzett szakemberek nagy eséllyel a helyi gazdaságok felvirágoztatásán fognak dolgozni.