A Zöld Áramlat Alapítvány 2019-ben

A Zöld Áramlat Alapítvány 2019-ben is folytatja azt a szemléletformáló tevékenységét, amelyet közel egy évtizeddel ezelőtt kezdett meg.

Az Alapítvány hosszú ideje eredményes munkát folytat a fenntartható fejlődés, a környezet- és természetvédelem területén, elsősorban a környezetbarát – ugyanakkor tartósan biztosítható – energiaforrások  alkalmazásának elfogadtatásáért illetve támogatásáért. Az elmúlt években a fenti célok elérésért hatékony kampányt folytatott.

Az üvegház hatású gázok kibocsátása következtében is  megfigyelhető klímaváltozás az egyik jelentős környezeti veszély, mellyel a világnak ma szembe kell néznie.

Az üvegház hatású gázok kibocsájtásának egyik oka: elektromos energia előállításához fosszilis tüzelőanyagokat: szenet, kőolajat, gázt is el kell égetni. Ahhoz, hogy csökkenteni lehessen ezen gázok kibocsájtásának ütemét, az energiatermelést a jövőben egyre inkább a szénmentes energiaforrások, a víz-, szél-, nap-, geotermikus és nukleáris energia felé szükséges irányítani. A felsorolt energiaforrások kielégítik a kibocsátásmentes fenntartható energiatermelés követelményeit. Ezek közül a nukleáris energia jelenleg az egyetlen eszköz, amellyel korlátozni lehet az üvegház hatású gázok kibocsátását és ugyanakkor alkalmas nagy mennyiségű energia előállítására stabil és alacsony áron.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy alkalmazásuk csökkenti a környezetterhelését, mivel ezek az energiahordozók nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak ki szén-dioxidot.

Fotó: Shutterstock

A nukleáris energia előállítása is alacsony szén-dioxid kibocsátással jár.  A Paksi Atomerőmű környezetbarát, nem bocsát ki füstöt, port, pernyét, üvegházhatást kiváltó gázokat, ezzel megtakarítja a magyar erdők éves oxigéntermelését.