A vízi élet megfigyelésének korszerű eszközei Tihanyban

Egykori kutatóhajó a Balatoni Limnológiai Kutató Intézetben. - A kép illusztráció. - A kép forrása: hajoregiszter.hu

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályokat adtak át a Tihanyi Limnológiai Intézetben. A rendszer segítségével modellezni lehet, hogy az élőlények hogyan reagálnak a környezeti feltételek megváltozására, például az általános éghajlatváltozásra.

Boros Gergely biológus, a telep tudományos vezetője a Balatoni Limnológiai Intézetben tartott szerdai ünnepségen elmondta, hogy a rendszert alkotó 12 tartály egy-egy önálló ökoszisztémaként kezelhető, melyekben bizonyos paraméterek, például a hőmérséklet és tápanyagviszonyok változtathatók. Hozzátette: elsőként a planktonikus élőlények viselkedését figyelik majd meg a tartályokban, melyek a Balaton-minőségű vizet tartalmaznak. Egyebek mellett az általános éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban vonnak le következtetéseket. Vizsgálható az is, hogy egyes fajok hogyan reagálnak új fajok megjelenésére, illetve a fajvesztésre. Választ találnak arra is, hogy hogyan óvják meg a Balatont az éghajlatváltozás káros hatásaitól. Az első kísérletek jövő tavasszal kezdődnek majd, két év múlva komoly eredményekre számítanak.

Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt hangsúlyozta, hogy az evolúciós tartályok a legjobb nemzetközi példák tanulságait figyelembe véve jöttek létre. Hozzátette: a berendezés a környezettudományos előrelépés lehetőségét teremti meg az egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton megóvásához.

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus arról beszélt, hogy az evolúciós változások is nyomon követhetők a berendezés segítségével, illetve le tudják képezni a Marson lévő életkörülményeket is. A Tihanyban most telepített eszköz a világ egyik legmodernebb mezo-kozmosz rendszere, Kelet-Közép-Európában pedig az első – fűzte hozzá az evolúcióbiológus. (Forrás: Magyar Idők)

A Polgári Kisgazdák szakértői aláhúzzák, hogy a Balaton vízminőségét, és ezen keresztül az idegenforgalmi értékét a Tó mindenkori biológiai állapota határozza meg. Ezért van rendkívül nagy jelentősége a biológiai-állapotváltozások megfigyelésének, és az állapotváltozások szabályozásához szükséges gyakorlati teendők megkeresésének. (KPE)