A vírus a vezető országok első embereit sem kímélik / Donald Trump elhagyta a kórházat / Karanténban van Ursula von der Leyen

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

Donald Trump amerikai elnök hétfőn kora este elhagyta a Walter Reed katonai kórházat. A legnagyobb tévécsatornák élő közvetítéséből kiderült: Trump az előre jelzett időpontban, ottani idő szerint 18:30-kor elhagyta a kórházat, az elnöki helikopterrel távozott a Fehér Házba. Előzőleg az amerikai elnök a Twitteren hétfőn közölte, hogy helyi idő szerint kora este elhagyja a Walter Reed katonai kórházat. Trump elmondta: „nagyszerűen érzem magam! Nem kell félni a Covidtól. Nem szabad hagyni, hogy ez uralja az életünket”.

Alighogy elhagyta a kórházat, Trump máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel – tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a Fox televízióban hétfőn este. A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg.

Koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták a washingtoni Fehér Ház szóvivőjét, Kayleigh McEnanyt is.

PORTFOLIO.HU, MTI

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke karanténba került, miután múlt kedden egy olyan megbeszélésen volt jelen, amely egyik résztvevőjét vasárnap koronavírussal diagnosztizálták. A politikus hétfőn a Twitteren tájékoztatott arról, hogy az ilyenkor érvényes protokoll szerint karanténban van, a bejegyzése szerint kedd reggelig. Múlt csütörtökön már volt egy negatív PCR-tesztje és hétfőn is tesztelni fogják. Sajtóértesülések szerint a fertőzött személy António Costa portugál kormányfő egyik tanácsadója – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a miniszterelnök első tesztje szintén negatív lett.

Ludovic Orban román miniszterelnök összes hétfői találkozóját törölték, mert múlt héten egy tévéműsorban szerepelt, és kiderült, hogy a riporter koronavírusos.

Elhalasztott az átalakított lengyel kormány új tagjainak hétfőre tervezett beiktatását a kijelölt oktatási miniszter pozitív vírustesztje miatt, Mateusz Morawiecki miniszterelnök új időpontot kér Andrzej Duda elnöktől – jelentette be Piotr Müller kormányszóvivő.

MTI, ORIGO.HU, MAGYARNEMZET.HU