A vergődés tovább folytatódik

nbcnews.com

A brit Parlament nem tart további vitákat és véleménynyilvánító szavazásokat a Brexit-megállapodás alternatíváiról

Évtizedek óta példátlan módon döntetlen eredménnyel végződött tegnap a londoni alsóházban egy nagy jelentőségű szavazás, amelynek arról kellett volna döntenie, hogy a képviselők tartsanak-e további vitákat és véleménynyilvánítási célú szavazásokat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig háromszor elutasított megállapodás alternatíváiról. A 310:310 arányú szavazás után kialakult helyzetben a parlamenti szokásjog szerint John Bercow házelnök szavazata döntött, aki nemmel voksolt, vagyis a Brexit-megállapodás helyett előterjesztendő alternatív javaslatokról a továbbiakban nem lesznek olyan viták és szavazások, amelyeket a képviselők maguk kezdeményeznek. Szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésére szabott határidő további, hosszabb halasztásának kezdeményezésére kötelezte Theresa May miniszterelnököt, elkerülendő a megállapodás nélküli Brexitet.

Egyre valószínűbbnek nevezte az Európai Parlament szerdai, brüsszeli plenáris ülésén az Európai Bizottság elnöke, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság. Jean-Claude Juncker jelezte, hogy az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit alsóház legkésőbb április 12-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Azonnal újraindulnak a vámellenőrzések az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból – figyelmeztetett tegnap az Európai Bizottság.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán bemutatott tanulmányában közölte: számításai szerint Magyarország, Szlovákia és Csehország hazai összterméke megállapodás nélküli Brexit esetén már a 2019-2020-as időszakban átlagosan 0,3-0,5 százalékponttal lassabban növekedne annál az ütemnél, amelyet ezek a gazdaságok rendezett brit kilépés esetén ugyanebben az időtávlatban elérhetnének.

MTI