A Vatikán is besokallt a melegpropagandától

Fotó Katolikus.ma

Támadások kereszttüzébe került a Vatikán, amiért a gendertörvényként is ismert jogszabálytervezet szövegének módosítását kérte a Mario Draghi vezette kormánytól.

Csak pár óra telt el azt követően, hogy a Corriere della Sera című olasz napilap kiszivárogtatta az olasz kormányhoz címzett vatikáni levelet, és máris „ostrom alá” került a pápai állam. A Vatikán ugyanis a levél tartalma szerint úgy véli, a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát, valamint az Olaszország és a Vatikán közötti egyezményt.

Sajtóelemzések tegnap precedens nélkülinek nevezték az állam és az egyház modern kori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba. A Szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az „erkölcsi meggyőzés” szintjén maradt – írta a baloldali La Repubblica. Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője azonnal leszögezte: az Alessandro Zan nevét viselő törvényről folytatott vitát nem lehet tovább feltartóztatni.

A homo- és transzfóbiáról, valamint a másneműek ellen irányuló gyűlöletet büntető törvényről dönteni kell.

Boldrini elutasította az állítást, miszerint véleményszabadságot sértene a törvény. Úgy nyilatkozott, meghallgatja a vatikáni álláspontot, Olaszország azonban szuverén állam, nem tűri a külső beavatkozást – ismerteti a Magyar Nemzet.

Vladimir Luxuria LMBTQ-aktivista, volt parlamenti képviselő szerint az egyház hatalmas hibát követett el azzal, hogy befolyásolni próbálta az olasz törvényalkotók munkáját. Luxuria tagadja, hogy az egyház által működtetett magániskoláknak kötelező jelleggel meg kellene tartaniuk a május 17-re kijelölt homotranszfóbia-ellenes nemzetközi napot. A transzszexuális politikus szerint még eltökéltebben kell küzdeni az LMBTQ-jogokért, ahogyan azt az abortusz és a gyorsított válás kérdései­ben tették.

Korábban soha nem tapasztalt, hallatlan beavatkozás – méltatlankodott Riccardo Magi, a szélsőbaloldali Több Európa párt tagja, aki a két állam közötti egyezmény eltörlését javasolja.

„Egyszerű a Vatikánnak választ adni” – jelentette ki Roberto Fico, a parlament felsőházának elnöke. „A parlament független, a képviselők szabadon döntenek az ország kérdéseiben. A szenátus munkájába nem tűrünk beavatkozást. Az olasz parlament önálló, és az is marad” – mondta Fico, kategorikusan elutasítva a pápai állam kérését.

Forrás: heol.hu