A városra szabott tudomány: merre tovább, Fehérvár?

A Polgári Kisgazdák régi fellegvára Székesfehérvár, ahol a Város érdekében önkormányzati képviselőként Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület  Fejér megyei szervezetének elnöke már a rendszerváltás óta, közel három évtizede munkálkodik. Együtt örülünk a Város minden újabb sikerének és azt kívánjuk, hogy Cser-Palkovics András polgármester úr és Horváth Miklós Csaba képviselő úr együtt folytassák tovább ezt az eredményes munkát.

Szeptember első napján megkezdte munkáját a Prosperis Alba Research Center. A kutatóközpont elsődleges feladata, hogy a tudomány eszközeivel segítsen az önkormányzatnak és a város közösségének jó döntéseket hozni.

A központ egy modern városkép kialakítását kapta feladatul, hogy Székesfehérvár nem feledve hagyományait, kiemelkedő történelmi szerepét, képes legyen tovább fejlődni, hogy akár ötven év múlva is az legyen, ami ma: egy gazdaságilag is erős, fejlett város. A hazai viszonylatban egyedülálló Prosperis Alba kutatóintézetet Cser-Palkovics András polgármester és Aczél Petra, az intézmény tudományos igazgatója mutatta be.

A kutatási területek nagyon szerteágazók, legyen az jövőorientáció, okos-technológia vagy a demográfiai vizsgálatok, amik nem csak a gazdaságra vannak nagy hatással, de társadalompolitikai kérdésekben is hasznosak lehetek. A kutatások naprakész ismeretei és azok elemzései segítenek abban, hogy 25 vagy 50 év múltán is vonzó és élhető legyen a város. Új nézőpontokat és módszereket ajánl a város rövid, közép és hosszú távú stratégiáihoz. Nem titkolt cél bevonni a fiatalokat, mert az ő szerepük elengedhetetlen ezekben a kutatásokban, hiszen éppen az ő jövőjük készül itt és most, a jelenben.

 

Ha az ő terveiket a kutatóközpont tudományos alapjaira építi az önkormányzat, akkor a fejlődésen túl, szellemi-tudományos központtá is válik Fehérvár. „A városi kutatóközpont létrejötte lényeges ösztönző lehet a város szellemi életének és kapcsoltságának fokozásában” – emelte ki Aczél Petra. Ehhez folytatni kell a város integrálását, együttműködések és szakmai rendezvények segítségével, a hazai tudományos élet intézményi közegébe éppúgy, mint nemzetközi szinten. Az intézet a Hiemer-házban lelt otthonra és gazdasági társaságként működik, melynek ügyvezető igazgatója Zentai Zsolt, tudományos munkatársa Veszelszki Ágnes.

(feol.hu, Palocsai Jenő)