A várakozásokat felülmúlva 1,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben

Fotó MTI, Kovács Attila
Az első negyedévben 1,8 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye éves alapon. Az előző negyedévhez képest ugyanakkor 1,9 százalékos növekedés volt megfigyelhető. 2021 egészében pedig már 4 és 6 százalék közötti lehet a növekedés, melyet érdemben támogatnak a beruházások és a lakossági fogyasztás. Összehasonlításképpen, az első negyedévben az eurózóna gazdasága 1,8 százalékkal mérséklődött éves alapon.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján 1,8 százalékkal csökkent a hazai GDP az idei első negyedévben éves alapon. Az előző negyedévhez képest ugyanakkor már 1,9 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Ezáltal elkerülhetővé vált a „W” alakú kilábalás. A növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

Forrás: KSH

Uniós kitekintő

Az uniós országok Franciaország és Litvánia kivételével zsugorodtak az első negyedévben. A visegrádi országok közül Csehországban 2,1 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény éves alapon, míg az eurózónában 1,8 százalékos mérséklődést regisztráltak.

GDP növekedési ütem, 2021 első negyedév, éves alapon, százalék

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Mi várható?

A növekedés.hu készített egy kereskedelmi banki felmérést, amely alapján az idei év egészében 4,4 és 5,6 százalék közötti GDP növekedés várható. A Magyar Nemzeti Bank is hasonló sávot valószínűsít. Az MNB 4 és 6 százalék közötti gazdasági bővülést prognosztizál 2021 egészére.

Ipar

A növekedést érdemben támogatja a feldolgozóipar, mely tavaly ősszel már kilábalt a koronavírus-válságból. Az első negyedévben a globális chiphiány ugyan fékezte az autóipar teljesítményét, de a Magyar Gépjárműipari Egyesület várakozásai alapján az autóipari szereplők plusz műszakokkal pótolni tudják a kiesett termelést az elkövetkezendő hónapokban. Mindenképpen kedvező, hogy kereslet van bőven. Magyarország számára fontos ázsiai exportpiacokon jól halad a helyreállás.

Az ipar éves alapú növekedését mindenekelőtt az alacsony tavalyi első féléves bázis támogatja. Tavaly áprilisban és májusban átmenetileg több gyár is leállt a koronavírus miatt. Emiatt a második negyedévben nagyon erőteljes, kétszámjegyű növekedést produkálhat a magyar ipar.

Építőipar

Februárban volt egy átmeneti megtorpanás a hazai építőiparban. Az épületek és az egyéb építmények kategóriában is nagyságrendileg 15 százalékos éves alapú visszaesés bontakozott ki.

Az építőiparnak ennek ellenére meglehetősen jó éve lehet, a következő hónapokban fokozatosan felfuthat a teljesítmény.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége készített egy felmérést. Megkérdeztek több mint 400 ágazati szereplőt, hogy miként értékelik a kilátásokat. A beérkező válaszok alapján előreláthatóan 9-10 százalékkal bővülhet az ágazat az idei évben.

Az építőipari teljesítményt számos állami intézkedés is serkenti. Elég a kedvezményes 5 százalékos lakás-áfa visszaállítására gondolni, de jelentős segítséget nyújt a CSOK-os vásárlók illetékmentessége vagy a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás.

Az építőipari szereplők visszajelzései alapján továbbra is a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb korlátozó tényezőt a még gyorsabb növekedés előtt.

Szolgáltatások

A szolgáltató szektor teljesítménye élesen kettévált az elmúlt egy évben. Az IT és a pénzügyi ágazat válságállónak bizonyult és jellemzően bővült. Ezzel szemben a vendéglátóipar és a személyes jelenlétet megkövetelő szolgáltatások jelentős visszaesést szenvedtek el.

Jó hír azonban, hogy Magyarországon már több mint 4,6 millió főt beoltottak a koronavírus ellen. A 100 főre jutó beoltottak számában az EU élvonalába tartozik hazánk. 100 főre vetítve gyakorlatilag kétszer annyi ember van beoltva hazánkban, mint más uniós államban.

Ennek hatására korábban megvalósulhat Magyarországon a biztonságos újranyitás, így a tavaly nyárihoz hasonlóan robbanásszerűen felfuthat a belső kereslet. Erre jó például szolgál a terasznyitás utáni óriási forgalom.

A vendéglátóiparban ugyanakkor a kilábalás fokozatos lehet, hiszen a nemzetközi turizmus csak lassabban térhet magához. Az ágazati szakértők várakozásai alapján a külföldi turizmus 2022-2023 magasságára érheti el a járvány előtti szintet.

A szolgáltató szektor egésze viszont az alacsony egy évvel ezelőtti bázis miatt várhatóan szintén jól teljesíthet 2021 során.

Fogyasztás

Áttérve a GDP felhasználási oldalára, a háztartások fogyasztási kiadása az idén 2,6-4,5 százalék közötti értékkel növekedhet a jegybank előrejelzései szerint.

A lakossági fogyasztást támogatja a 4,6 millió fő feletti foglalkoztatottság, a ledolgozott munkaórák növekvő száma, a nagyságrendileg 5-6 százalékos idei béremelkedés és a meghosszabbított hiteltörlesztési moratórium. Utóbbi a tervek szerint augusztus végéig velünk maradhat, de aki igényli, az 2022 június végéig is részt vehet a moratóriumban. A pontos szabályozás még kidolgozás alatt van.

Emellett a lakosság magas megtakarításai és az elhalasztott vásárlások realizálódása is fűteni fogják a háztartások fogyasztását.

Beruházások

A növekedés igazi húzóerejét a beruházások adhatják. Az idei évben még hangsúlyosabbak lehetnek az állami beruházások, majd a kedvező hitelezési tendenciáknak és a kiszámíthatóbb környezetnek köszönhetően a jövő évtől felfutnak a vállalati és a lakossági beruházások. Utóbbit az állami otthonteremtési intézkedések is érdemben segítik.

A fenti folyamatok eredményeképpen 29 százalékra növekszik a nemzetgazdasági beruházási ráta, mely értékkel továbbra is az unió élvonalában marad hazánk.

Nemzetgazdasági beruházási ráta, 2020

Forrás: MNB

Export

Az exportszektort segíti a helyreálló ázsiai és amerikai kereslet. Emellett jó hír, hogy Németországban és az eurózónában is történelmi magasságokba emelkedett a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. Ez és az új megrendelések kedvező alakulása szintén támogatja a lendületesebb kilábalást.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján az exportszektor az idei évben 8,1 – 9,7 százalékkal növekedhet, aminek hatására a folyó fizetési mérleg többlete 0,5-0,6 százalékra emelkedik.

Forrás: novekedes.hu, Harsányi Péter