A választható vállalásokkal extra támogatásokat lehet igénybe venni/ Itt az új AKG! De meg tudunk felelni a feltételeknek?

Forrás magyarmezogazdasag.hu

2022. január 1-jén indul az AKG 3 éves ciklusa, amely 2024. december 31.-éig tart. Ezen program keretein belül a gazdák számos kötelező és választható vállalásnak eleget téve, extra támogatásokat vehetnek igénybe.

A választható vállalások között szerepelnek például a tartós zöldugar, és a méhlegelő szegélyek fenntartása, valamint a zöldtrágya-növények termesztése is.

Az itt használható keverékekhez, és zöldtrágya-növények termesztéséhez nagy mennyiségű komponensre van, vagyis inkább lenne szükség. Európa-, de talán világszinten is hiány van lucernából, herefélékből, mustárból, olajretekből.

Mustár és olajretek föld

Balra mustár-, jobbra olajretek-föld – fotó: Lajtamag Kft.

Az USA-ban Oregon állam a legnagyobb vöröshere- és lucernaelőállító. A rég nem látott szárazság és kedvezőtlen körülmények hatalmas termésbeli kiesést okoztak, épp, ahogy Európában (Franciaországban), de akár Magyarországot is említhetnénk.

Az új támogatási kiírás kedvez az innovatív gazdáknak, akik a zöldtrágyázásban nem csak egy kötelező dolgot látnak, hogy megkaphassák az alap támogatást. Az eddig nem látott magasságokba szökött inputanyag-árak is ösztönözhetik a gazdát egy alternatív növény termesztésére, kiszakadva a kukorica-kalászos-repce-napraforgó körforgásból. A nitrogén négyszeresére növekedett ára elgondolkodtató, hogy olyan növényt termesszünk (vetőmag-előállítás céljából), amely sokkal kevésbé inputanyag-igényes.

Facélia

Facélia – fotó: Lajtamag Kft.

Az idei évben egy átlagos facélia, mustár, olajretek, bíborhere termés mellett magas hektárszintű árbevételt tudtak a gazdák realizálni, kevés ráfordítás mellett. A Lajtamag Kft. céltermeltetést végez vetőmag-előállítás céljából. A cégnél, aki vetőmagot állít elő, az anyamag elvetésétől a betakarításig (áru átvételéig), kontrollált körülmények között végezheti a „szaporítást”. És ami egy más terménnyel szemben előny, hogy a termeltetési ár fix. A termeltetés elején megkötött szerződésbeli ár adott, és nem függ a terménypiaci helyzettől.

bíborhere

Bíborhere – fotó: Lajtamag Kft.

A céltermeltetés révén próbálunk gondoskodni a jövő vetőmag-alapanyagairól, hogy ezeket felhasználva megfelelhessenek a gazdák a zöldítési kiírásoknak, és a többlettámogatásokat igénybe vehessék.

Forrás: agroinform.hu