A tyúkok megoldották a karbonsemleges tojás kérdését

A háztáji tojótyúk-tartás eredménye a biológiailag értékes termék. - A kép forrása: promenad.hu

Az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb áruházláncában Planet Friendly Eggs néven saját márkás karbonsemleges termelésből származó tojások kaphatók.

A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint Nagy-Britanniában már jó ideje kapható karbonsemleges termelésből származó tojás, eddig azonban arra nem volt példa, hogy helyben „termesztett” rovarokkal táplálták volna a tyúkokat.

A tyúkok takarmányát a tojófarmon felállított konténeres rovartenyésztő rendszerrel (Better Origin minifarm) állítják elő. Minden konténerben 32.000 tyúk etetésére elegendő rovar „terem”. Az áruházlánc pedig heti 3 tonna zöldség-gyümölcs hulladékkal segíti a termelést a körforgásos gazdaságban.

Az áruházlánc szerint vásárlóik figyelembe veszik az elfogyasztott élelmiszerek környezetre gyakorolt hatását, és megfizethető, nulla kibocsátású termékeket akarnak. Az áruházlánc ezért azt vállalta, hogy üzleteiket 2030-ra közvetlenül az Egyesült Királyság zéró kibocsátású gazdaságaiból látják el.

A 18 hónap alatt megvalósított projekt, a Planet Friendly Eggs az első olyan termék, amelyet ezen elvek szerint termelnek.

Ez a tojás egyébként másfélszer annyiba kerül, mint a hagyományos szabadtartású tojás.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/gazdasag/20220823-karbonsemleges-tojast-tojnak-a-rovarokkal-taplalt-tyukok-gazdasag.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator