A tudomány-politika-közakarat viszonyát rendezni kell

Fotó: wikipedia.org

Amikor egy alapítvány létrehozásáról van szó, az alapítóktól megismerhetjük az alapítványi forma minden létező és csak elképzelhető előnyeit. Az alapítvány ellenzőitől azt ismerhetjük meg, hogy az alapítványok gyakran alapítványi tisztségek alapítására és vagyonkimentésre szolgálnak. Az államnak kötelessége figyelni arra, hogy ha olyan alapítvány jön létre – lásd például Corvinus Egyetem – ahol széles közérdek érvényesülését kell biztosítani, ott a felügyelet garantált legyen.

A Magyar Tudományos Akadémia esetében ennél is bonyolultabb a helyzet, mert bármilyen megoldás kerüljön előtérbe, tudósok hatékony támogatása nélkül semmilyen jogi forma nem tud sikeres lenni. (kpe)

Az MTA dolgozóinak nem tetszik a Professzorok Batthyány Körének megoldási javaslata / Erdélyi intézmények fejezték ki aggodalmukat az MTA körüli bizonytalanság miatt

Az MTA dolgozóinak nem tetszik a Professzorok Batthyány Körének (PBK) megoldási javaslata a kormány és az Akadémia közötti finanszírozási ellentét feloldására, a PBK által vázolt megoldási javaslat ugyanúgy leválasztaná az MTAról a kutatói hálózatot – derül ki az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) közleményéből. Az ADF továbbra is garanciákat követel az alapellátás biztosítására, a dolgozók egzisztenciális biztonságának fenntartására – írják.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és a szintén kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói is közleményben adtak hangot aggodalmuknak hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt. Az egyetem honlapján közölt, a BBTE vezetősége által jegyzett közlemény arra világít rá, hogy a tanintézet számára kiemelt fontosságú az együttműködés az MTA-val és kutatóintézeteivel. Mint részletezte: az MTA kutatóintézeteiben a BBTE számos oktatója szerzett és szerez tudományos fokozatot, az Akadémia munkatársai közül többen járultak és járulnak hozzá társult oktatóként a kolozsvári egyetem fejlődéséhez. „Reméljük, hogy az MTA és kutatóintézeti hálózatának helyzete az MTA számára megnyugtató módon rendeződik, ami lehetővé teszi további gyümölcsöző együttműködésünket ezzel a mind hazai, mind nemzetközi téren nagy elismertségnek örvendő intézménnyel” – fogalmazott a BBTE vezetősége.

A CEU aggodalommal követi a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) kapcsolatos fejleményeket – írta közleményében a Central European University. A CEU szerint az MTA Magyarország legfontosabb tudományos intézménye, kiemelkedő munkájával mindig is a teljes magyar társadalmat szolgálta.

„Megtámadhatatlan tény, hogy az akadémiai kutatóhálózatban az innováció háttérbe szorul, a szellemi tulajdon teremtése elmarad és hiányoznak a nagy globális kihívásokra való reflexiók is. Az, hogy kicsi, alap és alkalmazott kutatások határán dolgozó kutatócsoportom 2000 óta több szabadalmat ’termelt’, mint az elmúlt évtizedben a Magyar Tudományos Akadémia, csupán egy példa arra, hogy irányváltásra, lehetőségeink kiterjesztésére szükség van” – írta a Mandineren megjelent cikkében Grüner György nemzetközileg elismert fizikus, aki az MTA külső tagja és az ITM tanácsadója. Véleménye szerint az, hogy egy tudós társaság intézethálózatot menedzseljen, a modern világban szinte ismeretlen.

A hvg.hu arról ír, hogy Eötvös József Kutatóközpont néven új szervezeti egység jött létre február elsejétől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek vezetője Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója lesz. A lap megjegyzi, hogy ez a hír némi bizonytalanságot okozott az MTA-n, ugyanis Oberfrankot bízták meg azzal, hogy a napi tárgyalásokat folytassa az Akadémia átalakításáról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. A hvg.hu információi szerint a kutatóközpont arra is alkalmas lenne, hogy befogadjon olyan akadémiai intézeteket és kutatócsoportokat, amelyeket sem egyetemekhez, sem más tervezett állami intézethálózathoz nem tudnának csatolni.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek jövőjéről tárgyal a héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lovász László, a köztestület elnöke – értesült a Magyar Hírlap.

HVG.HU, MTI, PESTISRACOK.HU, 444.HU, NÉPSZAVA, MAGYAR HYRLAP