A Tiszaújvárosi Kistérség és a Dél-Zemplén turista forgalmának növeléséért

Fotó: Bodnár Mihály

A vendégek programjának bonyolításában részt vett, a munkát szakmailag segítette Bodnár Mihály, a KPE B-A-Z megyei alelnöke.

„Főszerepben az ökoturisztika” címmel adott tájékoztatást az Agrárminisztérium 2018.05.25-én.

Eszerint: „Magyarország Kormánya 2018-at a családok évének nyilvánította. Ebből a magyar nemzeti parkok is kiveszik részüket, hiszen a családbarát ökoturizmus legnagyobb volumene a nemzeti parkoknál van – fogalmazott dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára az eseménysorozat nyitányaként szolgáló Testi-lelki feltöltődés – az ökoturisztika szerepe az egészségmegőrzésben című konferencián, pénteken, Sopronban.

Az államtitkár elmondta: a családok éve jegyében a nemzeti parkok hete programsorozat záró hétvégéjét a családoknak szentelik, külön nagycsaládosoknak szóló programkínálat összeállításával. Hozzátette: az idei rendezvénynek az ad különös jelentőséget, hogy 20 éve vált a nemzeti parkok tevékenységének szerves részévé az ökoturizmus, a természetvédelmi bemutatás hatékony eszközeként.”

Fotó: Bodnár Mihály

A  nemzeti parkok ökoturisztikai kínálata mind mennyiségében, mind minőségében nagyot fejlődött az elmúlt évek során, ami növekvő számú látogatót jelent. A természeti értékek iránt érdeklődő vendégek a helyi gazdaság élénkítéséhez is hozzájárulnak, hiszen szállás és étkezés, és egyéb személyre szabott szolgáltatás iránti igényük színvonalas kielégítésére is igényt tartanak. Ez kiváló lehetőséget kínál a családi gazdaságok tevékenységének diverzifikálására, jövedelmük növelésére. Hazánk természeti értékekben igen gazdag, ezért a külföldi ökoturisták is szívesen keresik fel tájainkat.

A Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány vállalt feladatai közé tartozik a helyi turizmus fejlesztése is. Ennek keretében fogadta 2018.06.03-08. között a Bajor Madárvédelmi Egyesület elnökét, és több helyi csoportjának a vezetőjét, és segítette őket Borsod, kiemelten a Tiszaújvárosi Kistérség, és a Dél-Zemplén turisztikai, ökoturisztikai kínálatának a megismerésében.

Az általuk képviselt egyesület taglétszáma több,  mint 90.000 fő, ami jelentős potenciális piacot jelent. A sok évszázados magyar-bajor barátság miatt szívesen jönnek hazánkba. Bár elsősorban az ökoturisztika iránt érdeklődnek, de az út során sikerült meggyőzni őket arról, hogy a térség kulturális, gasztronómiai és a borászathoz köthető értékei is méltóak a figyelmükre. Ezt azért fontos, mivel a bővülő program kínálat hosszabb itt tartózkodást, növekvő bevételeket hozhat a térségnek.

(Cikk forrása: Bodnár Mihály)