A tervezettnél több agrártámogatást kap Magyarország az uniótól

Fotó Fekete István

A tervezettnél több agrártámogatást kap Magyarország az Európai Uniótól, mint amire számítani lehetett – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1-en.

A politikus elmondta, a várakozásokhoz képest jobb egyezség született, hiszen az előzetes tervek szerint akár 26 százalékos csökkenés is lehetett volna.

Hozzátette, hogy az Egyesült királyság távozásával (Brexit) arányos az a csökkenés, amely a mezőgazdaságot éri. A miniszter részt vett Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén, ahol a Közös Agrárpolitika reformjáról vitáztak. Nagy István elmondta: az unió olyan irreális célokat akar betartatni a gazdákkal, ami lehetetlen.

Az a fő probléma, hogy nem találják az egyensúlyt a környezetvédelmi szempontok és az agrárgazdálkodás között

– tette hozzá. Felidézte, hogy 2030-ig 50 százalékkal kellene csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását, abban az időszakban, amikor az éghajlatváltozás miatt nagyobb teher kerül a haszonnövényekre.

Emellett 20 százalékkal kellene csökkenteni a műtrágya felhasználását, és minden negyedik hektár termőföldet át kellene állítani ökológiai gazdálkodásra alkalmas területté – mondta. Nagy István szerint ez nemcsak a gazdákat, hanem mindenkit érintene, mert jelentős élelmiszerdrágulással járna.

Forrás: MTI, hirado.hu