A termőtalajok megóvása létkérdés – Jön az egységes EU szabályozás?

Fotó pxfuel.com

Az EU célja, hogy megvalósuljon az egészséges talajközpontú gazdálkodás.

Az Európai Unióban egységes a talaj jó állapotban tartásának és termőképességének megőrzésére vonatkozó jogalkotási előkészületek folynak. A cél, hogy az EU-ban 2050-re megvalósuljon az egészséges talajközpontú gazdálkodás.

Jelenleg az EU nem rendelkezik olyan jogi kerettel, amely a talajnak ugyanolyan szintű védelmet biztosítana, mint a víznek, a tengeri környezetnek és a levegőnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beszámolója szerint a jogszabálytervezet kötelező érvényű rendelkezéseket irányoz elő a kitermelt talaj biztonságos szállítására, kezelésére, vagy máshol történő újrafelhasználására, a talaj fenntartható használatának követelményeire, valamint a fenntartható talajgazdálkodási gyakorlatokatra.

A téma fontosságát bizonyítja a NAK által hivatkozott uniós hatásvizsgálat is, amely szerint az EU-ban a talajok 60-70%-a nincs egészséges állapotban és továbbra is súlyos degradációs folyamatoknak van kitéve. Így a talajerózió következtében bekövetkező mezőgazdasági termelékenység csökkenés 155 millió euró GDP-veszteséget eredményez, míg a talajromlásból eredő ökoszisztéma-szolgáltatások elvesztését világszinten évente 6,3-10,6 billió dollárra becsülik.

Forrás: NAK, agroinform.hu