A természeti katasztrófákra fel kell készülni

FORRÁS: AFP/SEBASTIEN BOZON

A Polgári Kisgazdák több mint egy évtizede ismételten rámutatnak arra, hogy a bizonytalan hatású szén-dioxid kibocsátásra fordított hatalmas forrásokból sokkal többet kellene felhasználni az ismétlődő természeti katasztrófák elhárítására. Eddig senki nem mondta meg, hogy ha Európa 2030-ra illetve 2050-re csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, akkor megáll, visszafordul vagy semmi nem történik a felmelegedéssel. Évekre felosztott skálán szeretnénk látni, hogy a nagy áldozatokkal végrehajtott kibocsátás csökkentésnek mi lesz a hatása? Abban bizonyosak vagyunk, hogy természeti katasztrófák voltak és lesznek, elhárításukról mindenkor gondoskodnunk kell.

TKB

Javult a helyzet az árvizek sújtotta német területeken, emelkedett a halálos áldozatok száma Belgiumban is, az OVF szerint biztonságosan levezethető a dunai árhullám Magyarországon.

Százhatvanötre emelkedett az ítéletidő halálos áldozatainak száma Németországban, és sokakat továbbra is eltűntként tartanak nyilván – közölték a helyi hatóságok hozzátéve, valamelyest javult a helyzet az árvizek sújtotta területeken, köztük Passauban, és az időjárás-előrejelzés is bizakodásra ad okot. Rajna-vidék-Pfalzban, az áradások által leginkább érintett tartományban 117-re nőtt a halálos áldozatok száma, és 749-en sérültek meg – mondta el a koblenzi rendőrség szóvivője. Észak-Rajna-Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-en vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban. Horst Seehofer német belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a katasztrófa sújtotta térségeket, hogy ellenőrizze a helyszínen zajló munkákat. A belügyminisztérium alá tartozó polgári- és katasztrófavédelmi szervezet 2500 segítője van bevetésben az érintett tartományokban.

További halálos áldozatokra bukkantak a múlt hét közepétől három napon át tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt összeomlott házak romjai között Belgiumban, több mint százhatvan embert eltűntként tartanak nyilván. Hollandiában tovább apadtak a múlt héten megáradt folyók, de az árvízveszély továbbra is fennáll. A belga sajtó beszámolója szerint hétfő reggelre további kilenc holttestet találtak a Belgium keleti, délkeleti felében történt áradások nyomán, ezzel 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az illetékes belga válságközpont 163 eltűntről beszél.

A mostani dunai árhullám biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken – közölte az Országos Vízügyi Főfelügyelőség (OVF). A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb, Komárom és Esztergom térségében várhatóan elsőfokú készültséget kell majd elrendelni. Budapestnél szerdán várható a folyó tetőzése, a rakpart szintje alatt, ezért a fővárosban árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli – fűzték hozzá.

MTI