A termelők tehetetlenek: letarolják a hazai paprikaültetvényeket a poloskák

A kertészek már hetek óta küzdenek a kártevővel. Még nincs minden veszve, de meglehetősen bonyolult a rovar elleni védekezés.

Az idén a megszokottnál korábban kezdődött a poloskaszezon, a paprikatermesztők augusztus vége, szeptember eleje helyett már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodókkal. A rovarok a legapróbb nyílásokon is képesek bejutni a fóliasátrakba, valamint az üvegházakba és kárt okozni  a növényekben – írja a Magyar Nemzet.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke a lapnak elmondta, a kertészek igyekeznek mindent bevetni, a márványpoloskák inváziója ellen azonban egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni.

Az elnök hozzátette, a fóliasátrakban a termelők általában biológiai növényvédelemmel védekeznek más kártevők ellen, a poloskákkal szemben azonban ez a módszer nem alkalmazható, mivel egyetlen természetes ellenségük sem ismert. Viszont, ha kémiai módszerekhez folyamodnak, akkor a fóliasátorban, vagy üvegházban elszaporodott hasznos rovarokkal is végezhetnek.

A lap információi szerint sokan úgy próbálnak védekezni, hogy a két fólia közti területre virágzó dísz-, illetve haszonnövényeket telepítenek, amelyek vonzzák a poloskákat. Azokat permetezve remélik, hogy így kevesebb kártevő hatol be a paprikák közé.

Ennek ellenére egyelőre nem lehet panasz az idei szezonra. A termés minősége és a hozamok is az elvárások szerint alakulnak. Ledó Ferenc szerint a mostani hőségnek néhány hét múlva mutatkozik majd meg a hatása, akkor derül ki, hogy a kánikula okozott-e minőségbeli romlást a paprikásokban.

Forrás: Magyar Nemzet, agroinform.hu