A termelői együttműködések biztonságot nyújtanak a gazdáknak

Patay Vilmos a gazdálkodók termelői szövetkezéseiért küzdő szakember. - A kép forrása: agroinform.hu

A Polgári Kisgazdák minden olyan hírt örömmel fogadnak, amely arról szól, hogy az agrárkormányzat sürgeti a mezőgazdasági termelők összefogását. Az agrárium minden területén szükség van elsősorban a kis és középbirtok megtartása érdekében a szövetkezésre, a társult együttműködésre. Lassan egy évtizede ígéret a mezőgazdaságról is szóló szövetkezési törvény és az üzemtörvény benyújtása, majd elfogadása. Folyamatosan ébren tartjuk ezt az ügyet, egészen addig, amíg a kis és középbirtok megmaradására remény van. (TKB)

Együttműködésre ösztönözzük és biztatjuk a zöldség- és gyümölcstermelőket, hiszen közös fellépéssel nagyobb eséllyel érhetnek el olyan felvásárlási árat, amely biztosítja a megélhetésüket.

Az integráció mellett a kiszolgáltatottságot mérséklő, a betakarítási szezon előtt megkötött írásbeli szerződés nyújthat további biztonságot a termelőnek a felvásárlóval szemben – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmai Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) évzáró konferenciáján.

Feldman Zsolt a termelői integráció és a szerződéskötés fontosságáról, az állami ösztönző és kényszerítő eszközök lehetőségéről is beszélt előadásában.

A kiszámíthatóságot, a biztonságot erősíti az az ezévi rendelkezés, amely az ipari alma-és meggy felvásárlók számára kötelezővé teszi az írásbeli szerződéskötést a termelőkkel. A szerződésnek rögzítenie kell a beszállított termékekért fizetendő árat is vagy egy olyan árképletet, amely alapján a felvásárlási ár a termelő számára is előrelátható módon kalkulálható a szezonban.

Minden szabályozásnál, vagy szankciónál többet ér ugyanakkor, ha a termelők és felvásárlók képesek érdemi, egymás érdekeit is figyelembe vevő, hosszabb távú üzleti kapcsolatot fenntartani, ez viszi leginkább előre a gazdaságot és ez jelenti minden piaci szereplő számára a piacon való maradás legnagyobb garanciáját – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: AM Sajtóiroda, agroinform.hu