A teljes magyar napenergia-szektort meghatározó fejlesztést jelentettek be

napelemek-napkollektor.hu

A munkanélküliség elleni harcban részt vevő vállalatok számíthatnak a kormány támogatására – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazincbarcikán, a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. szerződésátadási ünnepségén.

A magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy 904 magyar vállalat kötelezte el magát beruházások megvalósítása mellett a jelenlegi nehéz időszakban, és összesen 425 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amivel 155 ezer munkahelyet védenek meg– emelte ki.

Magyarország élen jár a környezetvédelemben is, a világ 21 országa között van, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter kifejtette:A GREEN PLAN ENERGY KFT. A TELJES MAGYAR NAPENERGIA-SZEKTOR JÖVŐBELI VERSENYKÉPESSÉGE SZEMPONTJÁBÓL MEGHATÁROZÓ TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉST HAJT VÉGRE.A vállalat 593 millió forintos beruházásához 282 millió forintos támogatást biztosít a kormány, ezzel 89 munkahelyet védenek meg.

Magyarország célja, hogy 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, ezt nukleáris energiával és napenergiával lehet elérni. A napenergia-termelésben szükség van olyan új technológiákra, amelyekkel versenyképessé tehető a szektor – hangsúlyozta a miniszter.
Mint mondta, a Green Plan Energy olyan gépsorokat szerez be, amelyek forgó tartószerkezetekkel látják el a földre telepíthető napelemeket, így a napenergiát felhasználó táblák úgy tudnak forogni a napsütéses órákban, hogy a lehető legjobb energiatermelési teljesítményt tudják leadni.

20 százalékkal növeli a napenergia cellák energiatermelését, ezeket az eszközöket korábban külföldről kellett beszerezni. Olyan terméket gyártanak majd Kazincbarcikán, amely iránt nemcsak a magyar, hanem a globális energiagazdaságban is nagy igény lesz.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE KIVÉTELES HELY MAGYARORSZÁGON, SOKÁIG A LEGFEJLETLENEBB TÉRSÉGKÉNT BESZÉLTEK RÓLA, DE 2010 ÓTA 72 SZÁZALÉKKAL NŐTT ITT AZ IPARI TERMELÉS, ÉS MÁRA AZ ORSZÁGBAN A NEGYEDIK LEGTÖBB BERUHÁZÁS EBBEN A MEGYÉBEN VALÓSUL MEG.

A jelenlegi nehéz helyzetben 39 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalat kötelezte el magát beruházások mellett, összesen 20 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre a megyében, amellyel 11.500 munkahelyet védenek meg, ehhez a kormány több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI, origo.hu