A tejes támogatások hatékony kifizetése ezentúl nem okozhat gondot

Fotó: magro.hu

Együttműködési megállapodást írt alá a tejágazat fejlesztése, valamint a támogatások folyamatos kifizetése érdekében Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke és Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a közelmúltban Budapesten, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A tejes támogatások kifizetésének hatékony támogatását is összefoglalták.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az együttműködési megállapodás alapján a MÁK közvetlenül a Tej Terméktanáccsal egyeztetve segít a tejtermelők és -feldolgozók részéről érkező, a kifizetésekkel kapcsolatos problémák, kérdések megoldásában. Mélykuti Tibor elnök elmondta, hogy a megállapodás elsősorban azért jött létre, hogy a tejágazati támogatások kifizetésére a gazdák határidőre be tudják nyújtani a kérelmeket. Ezáltal pedig a kifizetés is időben megtörténhet. A közös munka részeként a tanács a MÁK-kal létrehozott egy tejmunkacsoportot is. A hírről a Magyar Távirati Iroda számolt be.

Alapcélokat is meghatároztak

Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese elmondta, hogy a megállapodásban olyan célokat határoztak meg, mint az ügyféljogok erősítése, a támogatások hatékony kifizetése, illetve a tejágazat felzárkóztatása állami és uniós források segítségével. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára arra emlékezetett, hogy a tejágazat az utóbbi években több krízisen is keresztülment. Azonban a támogatásokkal és a termékpálya szereplőinek összefogásával sikerült megvédeni a magyar tejtermelést. Sőt, érdemben fejleszteni is lehetett azt. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a tárca számára kiemelten fontos az iskolatej program, amelynek köszönhetően több, mint 400 ezer gyerek juthat a tejhez, illetve a tejtermékekhez.

A nagyvállalatok végzik a tejfeldolgozás legnagyobb részét

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a tejfeldolgozás 75-80 százalékát a nagyvállalatok végzik. A nagyvállalati beruházási támogatási program elindulása óta közel 50 milliárd forintot kaptak a költségvetési forrásból. Ebből a tejipari szereplők közel 4 milliárd forint támogatáshoz jutottak. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pedig arról beszélt, hogy a termelőnek, a feldolgozónak és a fogyasztónak egyaránt érdeke, hogy az áfa kulcsa a teljes termékpályán 5 százalékos legyen. A csökkentés a feketegazdaság elleni fellépést is szolgálná  – tette hozzá a NAK elnöke.

(magro.hu)