A tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a kabuli repülőtérre

portfolio.hu

A tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a kabuli repülőtérre. „Az amerikaiak valami egészen mást csinálnak: amikor a tömeg összegyűlik, lőnek, és meghalnak emberek. Igen, emberekre lőnek, mi pedig meg akarjuk óvni az afgánokat ettől” – fogalmazott Mudzsáhid szóvivő.

Ezzel összefüggésben igyekezett megnyugtatni az afgánokat: „nincs ok menekülni, nincsen veszély”. A tálib szóvivő arra kérte az Egyesült Államokat: ne bátorítsa az afgánokat az ország elhagyására. Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség az afgán nép támogatására és a terrorizmus újbóli fellángolásának megakadályozásra, a biztonság szempontjából kulcsfontosságú lesz a NATO és más szövetségesek közötti együttműködés – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a G7 csoport afganisztáni helyzetről folytatott, csúcsszintű egyeztetése után.

Hangsúlyozta: az EU legsürgetőbb feladata a nemzetközi koalícióban részt vevő országok állampolgárainak, az afgán személyzetnek és családtagjainak biztonságos evakuálása Afganisztánból. Kijelentette továbbá: az afganisztáni nemzetközi katonai misszió műveleteinek befejezése ellenére az EU nem hagy fel a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítása iránti elkötelezettségével, éppen ellenkezőleg. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a G7-csúcs résztvevői egyetértettek abban, hogy „erkölcsi kötelességük” az afgán nép segítése azután is, hogy a tálibok visszaszerezték a hatalmat Afganisztánban. Megerősítette: az EU a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt, a támogatás a konfliktus sújtotta országból a szomszédos államokba menekülőket is segíti majd. Kiemelte, hogy a segítségnyújtás feltétele az emberi jogok és a nők jogainak tiszteletben tartása.

A tálib fordulat miatt az Afganisztánból a szomszédos országokba irányuló migráció „pillanatnyilag nem akut téma” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a találkozó után. Az Egyesült Államok a korábbi terveknek megfelelően augusztus 31-ig kivonja csapatait Afganisztánból – jelentette be Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a tanácskozást követően. Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy jelenleg tartják az iramot, hogy augusztus 31-el végezhessenek az evakuálással.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tartott budapesti közös sajtótájékoztatóján az afganisztáni helyzetet úgy értékelte, hogy azt „egyértelmű migrációs fenyegetésnek” látják. Szerinte, ha ránézünk a térképre, akkor azt látni, hogy az afganisztániak akadály nélkül eljuthatnak Törökországig, ahonnan csak egy lépés a Nyugat-Balkán, onnan pedig újabb egy lépés már Magyarország határa.

MTI