A talajvédelem egyre fontosabb a gazdálkodók számára is

Folyik a savanyú talaj semleges kémhatását eredményező mésziszapnak a szántott rétegbe történő forgatása. - A kép forrása: agronaplo.hu

A talajegészség társadalmi-gazdasági és környezeti jelentőséggel egyaránt bír

A természeti erőforrások egyik legfontosabb eleme a föld, amelynek mindössze csak 11 százaléka termőföld, ezért fontos a talajvédelmi intézkedések szükségességéről szóló folyamatos tájékoztatás. Az idei Szántóföldi Napokon is téma lesz ez- írja a NAK

A talajok szervesanyag-tartalmának védelme, a megfelelő tápanyag-gazdálkodás folytatására irányuló törekvések igen fontosak, hiszen a talaj lát el bennünket élelmiszer-alapanyaggal, biomasszával és nyersanyagokkal, továbbá az emberi tevékenység tereként és tájként is funkcionál.

A természeti örökségek tárházaként szolgál, valamint élőhelyként és génállományként is központi szerepet játszik.

Számos anyagot tárol, szűr és átalakít, mint például a vizet, a tápanyagokat és a szenet. Ezeket a funkciókat mind társadalmi-gazdasági, mind környezeti jelentőségük miatt védeni kell. A termőföldet használó gazdálkodók számára is fontos, hogy a talajt megismerjék, azt védjék, hiszen odafigyeléssel, szükség szerinti beavatkozással gazdaságosabbá teszik a termelést.

Továbbá a jó kondícióban lévő talaj

  • segíti a növényt a stressztűrésben
  • kevésbé aszályérzékeny
  • és a megfelelő időben tud vizet és tápanyagot szolgáltatni megfelelő tárolókapacitása révén.

Ismerve a talajképződés rendkívül lassú folyamatát, a talaj megóvásának fontosságát minden szinten be kell építeni a köztudatba. Főként, hogy hazánk különösen érdekelt a talajvédelemben, hiszen nagy a hasznosított terület részaránya.

A talaj védelme tehát egyre fontosabb a gazdálkodók számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható.

agrotrend.hu / NAK (Sztahura Erzsébet)