A szlovák védelmi miniszter látogatása

Fotó: HM

A kihívásoknak csakis közös erővel, akarattal és munkával tudunk sikeresen és eredményesen megfelelni – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján június 22-én, Budapesten.

Hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter, akit Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadott Budapesten. A két tárcavezető a védelmi együttműködés eredményeiről, valamint annak bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést.

Benkő Tibor eredményesnek és sikeresnek ítélte az egyeztetéseket. Mint mondta, a térség országainak közösen kell választ találniuk a legfontosabb védelmi kérdésekre. „Egyformán látjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy mi történik a nagyvilágban és Európában. Azt is látjuk, hogy ezeknek a kihívásoknak csakis közös erővel, akarattal és munkával tudunk sikeresen és eredményesen megfelelni” – fogalmazott a tárcavezető. Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarország a közép-európai térség biztonsága érdekében indítványozta egy többnemzeti, hadosztályszintű parancsnokság elindulását, amelynek előkészítő munkálataiban Szlovákia is aktívan részt kíván venni.

A honvédelmi miniszter a tárgyalás egyik legfontosabb elemének a két ország közötti légtérrendészeti megállapodást nevezte. Mint mondta, ennek – a közös NATO-légtér kihasználásának előnyei mellett – békeidőben is óriási szerepe lehet. Utalt a tizenöt évvel ezelőtti hejcei tragédiára, ahol egy missziós katonákat szállító repülőgép lezuhanásakor 42 szlovák katona halt meg, és hiába voltak közelebb a szlovák mentőcsapatok, a határ miatt nem tudták időben megkezdeni a mentést. A miniszter szerint ezt a megállapodást már októberben aláírhatják a felek.

A tárcavezető rámutatott, hogy a magyarhoz hasonlóan a szlovák hadsereg is óriási fejlesztésen megy keresztül, így a tapasztalatokat meg tudják osztani egymással. Ezen belül kiemelte az életpályamodell kérdését, amit mindkét fél saját fejlesztési programja egyik pillérének tart. „Ahhoz, hogy egy ország erős, ütőképes honvédséggel, hadsereggel rendelkezzen, olyan humánpolitikai gondolkodás szükséges, amely maximálisan támogatja a katonák életpályáját” – mondta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint arra kérte szlovák kollégáját, hogy kormánytagként segítse a két ország közötti hadisírgondozási egyezmény létrehozását és aláírását. Mint mondta, a kérésre azért van szükség, mert Szlovákiában a hadisírgondozás a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Jaroslav Nad’ szintén a megbeszélés eredményességét hangsúlyozta. Elmondta, hogy nem csak a két ország szövetségi rendszerben betöltött szerepéről, együttműködéséről, de a kétoldalú kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről is tárgyalt magyar kollégájával. A találkozó legfontosabb témái között a védelmi együttműködés mellett a V4-es közös stratégiát, valamint a lehetséges védelmi ipari együttműködést említette. A szlovák miniszter rámutatott: Magyarország több olyan védelmi projektet indított a közép-európai térségben, amelyben valamilyen módon Szlovákia is szeretne részt venni.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a két ország védelmi kapcsolata kiváló, a felek ezt kívánják a jövőben tovább erősíteni.

(honvedelem.hu, kormany.hu)