A szélerőművek ellen fordult Greta Thunberg

Fotó EPA, FOCKE STRANGMANN

A turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó lappok (számik) nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait – ezzel indokolta a norvég legfelsőbb bíróság, és most az ismert svéd „környezetvédő” jelenlétével megerősített aktivisták is, hogy miért tüntetnek a lappföldi szélerőművel ellen.

Lappföldi (számi) aktivistákkal követelte 150 új szélturbina lebontását hétfőn Greta Thunberg környezetvédő aktivista hétfőn a norvég olaj- és energiaügyi minisztérium épületénél. A tüntetők

blokád alá vonták a minisztériumot,

tiltakozásul a számi őslakos kisebbség által lakott területen épült szélturbinák ellen – közölte az Euronews.

Megijeszti a rénszarvast

Az aktivisták, akik hétfőn több oslói kormányzati épület előtt is demonstráltak, elzárták a minisztérium összes bejáratát, ami kiváltotta a rendőrség fellépését: két tiltakozót őrizetbe vettek– teszi hozzá az Euractiv.com.

A számik azért követelik a turbinák leszerelését, mert állításuk szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti állataikat, és ez megzavarja az ősi hagyományok gyakorlását. A norvég legfelsőbb bíróság korábban úgy döntött, hogy a szélerőműpark építése megsérti a számik jogait.

Fontosabb a klímavédelemnél?

Arra a kérdésre, hogy miért tiltakozik a szélenergia ellen, amelyet általában klímabarátnak neveznek, Thunberg azt válaszolta, hogy „nem a szélenergia ellenzéséről van szó, hanem az emberi jogok megsértéséről. Az éghajlatváltozás nem mehet az őslakosok jogainak rovására” – mondta.

Forrás: hirado.hu