A szántóföldeken dolgozókat védeni kell a bőrrák ellen

Fotó: magro.hu

A KPE arra kéri a tagjait, hogy a környezetükben élőket, különösen hozzátartozóikat figyelmeztessék a nyári nap veszélyeire. (kpe.hu)

Így ismerheted fel könnyen a bőrrák 6 különböző típusát

Az életedet mentheti meg, ha ezekre figyelsz.

A bőrrákban van egy jó dolog, mégpedig az, hogy akár te magad is kiszúrhatod. Ám ehhez az kell, hogy tudd, mire figyelj. A szakorvosok azt javasolják, havonta egyszer vizsgáld át a bőrödet alaposan tetőtől talpig. A nehezen vagy nem látható területek (hát, fenék, comb hátsó része) vizsgálatára kérd meg a párodat, vagy használj tükröt. Bármilyen furcsaságot, gyanúsat látsz, figyeld, hogy javul-e vagy esetleg növekszik. Mondjuk, milyen elváltozások esetén fordulj azonnal orvoshoz.

  1. Melanoma

A bőrrák legritkább, ugyanakkor a legveszélyesebb (leghalálosabb) típusa, amely a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból indul ki.

Így szúrd ki

Alaposan vizsgáld meg az összes anyajegyedet, figyeld a formáját, a színét. Míg a normál anyajegyek általában szimmetrikusak, a határvonaluk éles, addig a melanóma aszimmetrikus, és a széle elmosódó, cakkos, szabálytalan. Ha az anyajegy eredeti színe megváltozik, az szintén gyanús. A melanóma színe nem egységes, az enyhén pirosas színtől a barnán át egészen a feketéig több árnyalat is előfordul bennük. Ha egy anyajegy növekszik, vagy átmérője nagyobb  mint 6 mm, mindenképpen vizsgáltasd meg, illetve ha egy anyajegy mérete, formája, színe változik, esetleg viszket vagy vérzik, akkor is fordulj bőrgyógyászhoz.

  1. Szoláris keratózis

A bajt az okozza, ha a bőrt túl sok napsütés éri – akár a sok kerti munka során is kialakulhat. Ez még nem igazi daganat, „csak” rákmegelőző állapot, viszont ha nem fordulsz időben orvoshoz, előbb-utóbb laphámrákká alakulhat át (ez az esetek 10-15 százalékában megtörténik). Mivel nehéz megmondani, hogy egy adott folt idővel rákossá fejlődik-e, az orvosok korai kezelést ajánlanak.

Így szúrd ki

Olyasmi, mint egy nem gyógyuló „seb”. Erőteljesen hámló, gyulladtnak tűnő, vöröses színű képződmény – általában az arcon, az ajkakon, a füleken, a kézháton, a karon, de bármely napsütésnek kitett bőrfelületen. A folt viszkethet, vérezhet és lehet érzékeny is.

  1. Bazális sejtes karcinóma

Ez a leggyakoribb bőrrák, egyben a leggyakoribb ráktípus világszerte. Nagyon lassan növekszik, ritkán ad áttétet, és ha időben észreveszik, egyszerű kimetszéssel gyógyítható.

Így szúrd ki

Nagyon könnyű „nem észrevenni”. Sokan egyszerű sebnek hiszik, ami sehogy sem akar gyógyulni. Jellemzően az arcon, a füleken, a kopasz fejbőrön, a mellkason vagy a hát felső részén jelenik meg. A „seb” kifekélyesedhet, pörk keletkezhet a közepén, szegélye gyöngyházfényű is lehet. Időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat. Ha ilyesmit tapasztalsz, keresd fel az orvost.

  1. Pikkelysejtes bőrrák

Ez a második leggyakoribb bőrrák, ami nagyon hasonlít a bazális sejtes karcimónához: ez is olyan sebnek tűnhet, ami nem múlik el. Bár a nőrráknak ez a típusa adhat áttétet, ez rendkívül ritka, és általában könnyen kezelhető.

Így szúrd ki

Olyan, mint egy rózsaszínes -pirosas „seb”, ami növekedhet. Vérezhet, a tetején var is képződhet, viszkethet, és érzékeny is lehet. A bazális sejtes karcinómától eltérően ez soha nem gyöngyházfényű.

  1. Merkel-sejtes karcinóma

Bár igen ritka, nagyon veszélyes: gyorsan nő és áttétet is adhat. Leginkább idősebb korban jellemző, a 60-as, 70-es éveikben járó betegek veszélyeztetettek. Leggyakrabban a napfénynek kitett helyeken: a fej-nyaki régióban és a végtagokon fordul elő. Ha későn veszik észre, a gyógyulás esélye kicsi.

Így szúrd ki

Apró, kemény csomóként jelenik meg, színe lehet lilás, vöröses, rózsaszínes, a felülete lehet fényes. Mérete gyorsan, nő.

  1. Laphámrák

Ez a daganattípus szinte kizárólag olyan testtájakon alakul ki, ahol nagymértékű napsugárzás éri a bőrt. Nőknél tipikusan ilyen terület a váll, a nyak, az arc és a dekoltázs, kopasz férfiak esetén a haj nélküli fejbőr. Ötven éves kor előtt ritkán fordul elő. Viszonylag gyorsan ad áttétet, de időben megkezdett kezelés esetén jól gyógyítható.

Így szúrd ki

Először erőteljesebben hámló, gyulladtnak tűnő képződmény jön létre a bőrön, ami vérzékeny és érzékeny felszínű is lehet. Olyan, mint egy nem gyógyuló „seb”. Átmenetileg javulhat, ezért sokan hajlamosak azt hinni, elmúlt a baj.

(Forrás: blikkruzs.blikk.hu)