A szankciók mindig kétélűek / Embargó! Fehéroroszország kemény ítéletet hirdetett az EU-s agártermékek felett

Fotó: dehir.hu

A fehérorosz kormány december 6-án úgy döntött, hogy január 1-től kezdődően előreláthatólag 6 hónapig megtiltja több hús- és tejtermék, zöldségek, gyümölcsök és egyéb árucikkek importját.

A fehérorosz kormány a nyugati országok szankcióira hozott válaszlépésként hozta meg ezt a döntést. Az importtilalom az EU tagállamai mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Nagy-Britannia, Montenegró és Svájc exportőreire is vonatkozik, olvasható a fruitveb.hu-n.

Válasz a politikai döntésekre

Fehéroroszország kormánya a január 1-jén hatályba lévő intézkedést olyan országokkal szemben érvényesíti, amelyek diszkriminatív politikai lépéseket tettek.

Az embargó nem vonatkozik azokra a termékekre, amelyek még az importtilalom kezdete előtt érkeznek be Fehéroroszországba, másrészt kivételt képeznek bizonyos kritikus fontosságú árucikkek, mint például a bébiételek. A tilalom várhatóan 6 hónapig lesz érvényben, de további, Fehéroroszország számára kedvezőtlen intézkedés esetén az embargó meghosszabbítására is sor kerülhet, vagy más termékekre is kiterjeszthetik.

Mi áll a háttérben?

Az Európai Unió december 2-án szankciókat léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben, ami elsősorban egyes személyek belépési tilalmát, illetve bizonyos vagyonok, betétek befagyasztását jelentette. A belépési tilalom olyan személyek esetében érvényes, akik a civil társadalmat elnyomó tevékenységekben, illetve migránsok utaztatásában vettek részt.

Fehéroroszország a zöldség-gyümölcs ellátottsága miatt azonban kényszerhelyzetbe kerülhet

A belarusz piacon már most nehézségek vannak a lakosság zöldséggel és gyümölccsel való ellátásában, egyes termékért már bőven több éves átlag feletti árat kell fizetni. Valószínűleg Törökország, Irán, egy közép-ázsiai országok, vagy Szerbia irányába fog mozdulni az ország importigényeivel, ami azonban a szállítási költségek emelkedésével jár majd együtt. A probléma Lengyelország számára is húsba vágó, ugyanis a korábbi években több száz millió dollár értékű exportot bonyolítottak le.

Forrás: Agroinform.hu/fruitveb.hu