A számítástechnika az öntözés szolgálatában

Az ábra forrása: irritrade.hu

Egyre nagyobb a számítástechnika szerepe a szántóföldi öntözésnél is. Ma már a kis és közepes méretű gazdaságok vezetői is tudni akarják, mikor, mennyi vizet használnak fel a növénykultúrák öntözésére.

Az egyik öntözőgép-forgalmazó ügyvezetője arról beszélt, hogy milyen rendszert érdemes választani a gazdáknak. Az idei sok csapadék ellenére is kell öntözni. Komoly szerepe van a precíziós megoldásoknak a vízkijuttatásnál is. Az öntözési szakemberek megkülönböztetik, hogy magas termelési értéket előállító öntözéses növénytermesztést folytató gazdaságról van-e szó, vagy a termésbiztonság érdekében öntöző gazdálkodóról. Számít az is, hogy mekkora és mennyire tagolt az adott termőterület. Fontos továbbá, hogy milyen energiaforrás áll rendelkezésre, van-e elektromosáram a tábla szélén, vagy robbanó-motoros szivattyút kell használni. A leginkább befolyásoló tényező természetesen a víz. Bármilyen öntözési módot is választunk, meg kell nézni, hogy honnan jön a vizünk, hogyan jut el az öntözés helyére, és miként osztjuk azt szét.

Idén az egyik leginkább aszályos évet várják a szakemberek. Kérdésként merül fel: hogyan változtatta meg a talajok víz-készletét a sok csapadék? Beitták a földek a csapadékot, kell-e még öntözni?

A tavaszi szárazságot nem ellensúlyozza a mostani esős időjárás. Akkor kellett volna nagyon a csapadék, most már hiába áztatja a víz az országot, az akkor elpusztult növényeket nem támasztja fel. Az öntözésre ezután is szükség van és lesz is. A homokos talajokon nagyon gyorsan elszivárog a víz. Tavaly is előfordult, hogy ősszel, vetés előtt is öntöztek, mert különben a szárazság miatt a porba kellett volna vetni az őszi kalászost. Az általános éghajlat-változás miatt az várható, hogy megnyúlik az öntözési szezon: nagyon korán, márciusban kezdődik és egészen októberig tart majd. Ma már az öntözés-technika része az informatika és a precíziós gazdálkodás. Jellemző igény, hogy a földművesek öntözésfelügyeleti rendszerrel szeretnék ellenőrizni az öntözőgépeket. A precíziós gazdálkodás elterjedésével szinte mindenkinek vannak táblatérképei. Rendelkezésre állnak az adatok, amelyeket öntözésvezérlési szoftverbe feltöltve vizuálisan is megjeleníthető az öntözőgépek munkája. A számítógép segítségével automatikusan naplózható egy-egy terület öntözése, és vizuálisan megjeleníthető a térképen, hogy mikor és mennyi csapadékot kapott az adott tábla, mit mutat a talajnedvességmérő szonda, de akár a munkaszervezést is lehet kontrollálni. A gazdák otthonról is tudják felügyelni a földjeik öntözését, mert a rendszer probléma esetén hibajelzést küld, és arra is alkalmas, hogy megmutassa, hol tart a folyamat, mennyi idő, illetve mekkora terület van még hátra az öntözésből. (Forrás: magro.hu)