A szakszervezetek felháborodtak a túlórára vonatkozó módosítási javaslaton

Fotó: pecsma.hu

A gyors kormányzati intézkedéseknek számos előnye van, de az egyeztetések az érintett érdekvédelmi szervezetekkel szükségesek, nem mellőzhetők. Feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy a jövőben a gyors törvényelőkészítéseket is előzze meg legalább gyors érdekegyeztetés. A Polgári Kisgazdák parlamenti csoportja is szükségesnek tartaná, hogy a törvényelőkészítésbe nagyobb mértékben kerüljön bevonásra. (kpe)

Több szakszervezet is felháborodását fejezte ki a Népszavának a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf fideszes képviselők jegyezte „rabszolgatörvény” miatt, amely jelentősen módosítaná a túlórakereteket és a túlmunka szabályozását. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke rámutatott: a munkaadók már a jelenlegi szabályozást sem tartják be, így a jövőben a törvényi szabályozás által engedett 400 órás határt „kicsit átlépve” már 600-800 órás túlórák is általánossá válhatnak. Melegh János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a lapnak arról beszélt, hogy a módosítás a szabadságolási rendszert is nehezebbé tenné. „A 36 hónapos munkaidőkeret ugyanis azt jelenti, hogy a munkaadók tetszés szerinti gyakoriságban kötelezhetnék túlmunkára a dolgozókat, és ráérnének azt csupán háromévente elszámolni. Vagyis, törvény szentesítene egy modern kori rabszolgaságot” – fogalmazott az érdekvédő, aki követelte a tervezet visszavonását, és konzultációt a szakszervezetekkel.

A MOSZ és a Liga csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egyértelmű választ várnak a kormánytól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) arra a kérdésükre, hogy bírja-e a kabinet támogatását „a munkavállalókat ellehetetlenítő, a magyar munkaerőpiaci viszonyokat, munkaügyi kapcsolatokat szétziláló próbálkozás”. A MOSZ és Liga szerint a javaslat nem titkolt célja az eddiginél is rugalmasabb munkaidő-szervezés lehetőségeinek megteremtése. A két szakszervezet szerint azonban a 3 év ebből a szempontból szinte beláthatatlanul, életszerűtlenül hosszú idő.

A DK arra szólította fel a Fideszt, hogy vonják vissza a szóban forgó törvényjavaslatot, mert ha a mostani javaslatot elfogadják, akkor napi tízórányi munkára lehet majd kötelezni a dolgozókat. Az LMP szerint a kormány számára a multinacionális cégek profitja fontosabb a munkavállalók érdekeinél, és a fideszes javaslat nyomán bújtatva bevezetnék a heti hatnapos munkahetet. A Fidesz javasolja, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse, ne legyen ezelőtt bürokratikus akadály – kommentálta a nagyobbik kormánypárt frakciója az ellenzéki pártok közleményét. Kiemelték: a magyar gazdaság jól teljesít, az ország tartós növekedési pályára állt, egyre többen dolgoznak, és a párt „ez elől szeretné lebontani a bürokratikus akadályokat, hiszen ez a munkahelyteremtés kormánya”. MTI, NEPSZAVA.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ