A Strache-videó készítésének körülményeivel kapcsolatos hírek

Heinz-Christian Strche: megmagyarázom. - A kép forrása: index.hu

Az ausztriai válság tanulságai figyelemre méltók minden olyan országban, ahol a politikai életben belföldi és külföldi tanácsadók túlzott mértékben avatkoznak be. Különösen veszélyes, amikor a külföldi tanácsadó vezető politikus bizalmába férkőzik, mert a politikai közszereplő észre sem veszi, és külföldi hatalmak játékszerévé válik. A szilárd vezetés, a határozott politikai, közéleti vezér ma pótolhatatlan, éppen azért mert csak így lehet kivédeni az illetéktelen beavatkozásokat, esetenként a célzott beavatkozásokat. Magyarország számára megnyugtató, hogy stabil Országgyűlés, erős Kormány, biztos vezető áll az élén. (KPE)

Sebastian Kurz, osztrák kancellár hallgatja, Christian Strache pedig mondja. – A kép forrása: index.hu

Az osztrák Kronen Zeitungnak Sebastian Kurz azt nyilatkozta: Tal Silberstein izraeli kampánytanácsadó készíthette az ibizai videót. Hozzátette: az sem lepné meg, ha hamarosan róla is kikerülne egy lejárató videó. Tagadta a Kreml hétfőn, hogy köze van az FPÖ előző vezetője, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányához. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint azt közölte: „semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz”. A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban Peszkov kijelentette: „nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár”. Mint hangsúlyozta: „ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze”. (Forrás: MTI; index.hu; pestisracok.hu)

Egységesen lemondanak a szabadságpárti miniszterek

A kép forrása: infostart.hu

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár tegnap Bécsben bejelentette, hogy Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolja az államfőnek, két nappal azután, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke lemondásra kényszerült.

Sajtótájékoztatóján a néppárti kancellár hangsúlyozta: a kormányátalakítás az egyedüli helyes lépés, hogy biztosítani lehessen Ausztria stabilitását, bár a Strache-botrány ennek ellenére is sokat ártott az ország nemzetközi megítélésének. A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről, egyben hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség. – A szabadságpárti miniszterek távozását illetően megjegyezte, az előrehozott választásokig szakértők, illetve vezető tisztviselők látják el a tárcavezetői teendőket. Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ egyik szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek. Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja, Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt miniszterei benyújtják lemondásukat. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet „jó és tartós megoldást”. A szociáldemokrata politikus ugyanakkor nyitva hagyta, hogy támogatni fogja-e Kurz által felvázolt átmeneti kormányzatot, vagy a Peter Pilz, a Liste Jetzt vezetője által bejelentett bizalmatlansági indítványt részesíti előnyben. Norbert Hofer, az FPÖ vasárnap megválasztott elnöke szintén nyitva hagyta a kérdést, hogy támogatni fogja-e a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítványt. (Forrás: MTI; index.hu; pestisracok.hu)