A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Duzzasztott patakmeder, alkalmas az öntözővíz kivételére. - A kép forrása: geocaching.hu

Néhány napja megjelentek a tervek a Sió-csatorna rekonstrukciójával kapcsolatban, az új rendszerben magasabban állna a víz a csatornában, hogy ha a Balaton vízszintje túl alacsony, akkor vissza lehessen táplálni a saját vizével.

Itt folyik ki a Balaton fölösleges vize. – A kép forrása: siofoki-hirek.hu

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban nem tetszenek a gazdáknak, akiknek sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban – derül ki a Sonline.hu cikkéből. Mint a cikk írja, veszélyben van Somogyban az őszi búza és a repce is a 20 éve nem látott aszály miatt. Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint  a megyében azonnal víz kell, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben. Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, hogy ha minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

Ömlik ki a fölösleges víz a Balatonból. – A kép forrása: civilhetes.hu

Tíz éve már készültek tervek a Sió melletti víztározókról, de azóta nem történt semmit. (Forrás: gazdahaszna.hu)

A Polgári Kisgazdák azt szorgalmazzák Somogy megyében, hogy a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakmai irányítása mellett, – ahol csak lehet -, a vízfolyások medrében készüljenek víz-elrekesztések, ahonnan vontatható, mobil-öntözőgépekkel azonnal lehessen öntözni március elseje és október 31-ke között. Ezeket a víz-elrekesztéseket mindaddig nem szabadna megnyitni, amíg a vízfolyások medrét határoló part-menti sávokban a talajvíz szintje oly mértékben meg nem emelkedik, ami már károsan hat az ott található növényekre. Az öntözés engedélyezéséhez és a vízfolyások elrekesztéséhez a hatósági ügyintézésének egyszerűnek, gyorsnak és szakszerűnek kell lenni. Meg kell fontolni a helyi kisipar bevonását az egyszerű és gyorsan alkalmazható mobil öntözőgépek gyártásába mind a szivattyúk, mind a meghajtó motorok, mind a hordozható csővezetékek, valamint az alváz vonatkozásában. A rugalmasság és gyorsaság nélkül ugyanis nehéz lesz védekezni az olyan aszályos évjáratokban a szárazság ellen, mint a mostani is. (KPE)

„Bujkálnak” a hajók a gazzal sűrűn benőtt és elhenyagolt Sió-csatornában.

A kép forrása: ng.hu