A sokoldalú perlit felhasználási területei: de mire is lehet használni?

Fotó geoperlit.hu

Egyre nagyobb teret hódít a perlit és nem csak a növénytermesztésben. De mi is az a perlit? Hogyan állítják elő és mire használják? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe cikkünkben.

A perlit nem más, mint egy vulkanikus kőzet (riolit tufa),  amelyet bányászás után egy speciális eljárással duzzasztanak. A technológia tulajdonképpen nagyon hasonlít a pattogatott kukorica előállításához. Az őrölt közetet 900-1000 Celcius fokra hevítik és az így keletkező vízgőz a kapillárisokon távozva és az eredeti térfogat 6-17 szeresére növeli a térfogatot. A végeredmény egy 100%-ban természetes és környezetbarát,fehér vagy szürkésfehér, nagyon könnyű fajsúlyú anyag.

A kertészeten és növénytermesztésen kívül az építőiparban is alkalmazzák a duzzasztott perlitet több területen. A hőszigetelő vakolatok és habarcsok előállításán kívül perlitbeton készítésére is előszeretettel használják. Ezen kívül a környezettudatosság és az állatok védelme egyre fontosabb szempont a téli fagyvédelem és síkosságmentesítéskor is, emiatt útszóró sóként is gyakori az alkalmazása.

A kertészeti perlit felhasználási területei

Kertészetek

Kertészetekben előszeretettel használják gyökereztetés és ültetés során, mivel a perlit nem ragad a gyökérzetbe és így jóval könnyebb az átültetés. Ezt kihasználva szőlő- és gyümölcsoltványok, díszfacsemeték és cserjék szaporításánál és nevelésénél alkalmazzák. De itt nem áll meg a felhasználási területek száma, hiszen cserepes növények és fűszernövények, de a gomba- és dinnyetermesztésben is már bizonyított ez a sokoldalú természetes anyag.

Hobbikertészet

A hobbikertészek között is egyre ismertebb és elfogadottabb a perlit felhasználása. Mindez köszönhető a remek nedvességmegtartó képességének és a gyökérzet optimális növekedéséhez szükséges levegőztetést biztosító tulajdonságának.

A duzzasztott perlit elraktározza az öntözés során kioldódott tápanyagokat és a nedvességet, majd akkor bocsátja vissza a környezetébe, amikor a legnagyobb szükség van rá. A kertészeti perlit alkalmazásával ugyanis akár napokra elutazhatunk anélkül, hogy aggódni kellene a növényeink miatt. 

Talajhelyettesítés

A mesterséges termesztőközeg (talaj helyettesítő) célja, hogy a gyökerek jól fejlődjenek: szellőzzenek és megfelelő vízellátáshoz jussanak, valamint jól kapaszkodjanak és könnyű legyen az átültetés.

A hőkezelés során expandált perlitnek igen nagy a vízmegtartó képessége és kellő helyet biztosít a légáramlásnak is. Szerkezetéből adódóan nem lehet túlöntözni a kertészeti perlitben nevelt palántákat és növényeket, hiszen mindig marad kellő levegő a gyökérzetnél. További előnye, hogy a gyökerek kiválóan be tudják hálózni, ezért és a steril eredete miatt nagyarányban használják, mint gyökereztető közeg. 

Talajjavítás

A talajösszetétel sok esetben nem ideális, de a kertészeti perlit több fajta talaj esetén is megoldást tud nyújtani.  Ha agyagos és kötött talajjal van dolgunk, akkor lazító anyagként érdemes felhasználni. A levegős és üreges szerkezetnek köszönhetően a gyökérzet könnyebben jut levegőhöz, jobban szellőzik és végeredményben könnyebben fejlődik. Vízmegkötő képességét homokos talajnál érdemes kihasználni. Csapadékszegény időszakban akár jelentősen is képes csökkenteni az aszálykárokat.

Téli dugványozás

A téli dugványozás során különösen ügyelni kell a fagykár megelőzésére és ebben segít a perlit korábban már említett szigetelőképessége, ami kedvelt felhasználási alapanyaggá teszi. 
Mindegy, hogy  professzionális, vagy hobbi kertészeti felhasználásról van szó, mindenképp érdemes tehát a kertészeti perlit áldásos hatásait kihasználni. Mi a magyar Geoteam Lambda Kft. által gyártott Agrolit kertészeti perlitet ajánljuk, amely semleges kémhatású, és a hőkezelés, valamint a zárt rendszerű gyártási folyamat miatt garantáltan csíra-, kártevő-, és kórokozómentes közeget biztosít. A legjobb minőség a legjobb eredményekért.

Forrás: agrotrend.hu