A sajtóból értesültünk: Megalakult a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság

Fotó: Pelsőczy Csaba

Egyenlőre halvány sejtelmünk sincs arról, hogy a megalakult bizottság melyik állami szervhez integrálódik, kinek az irányításával és felügyeletével kíván majd működni. Igyekszünk felderíteni, hogy van-e a bizottságnak alapszabálya, vagy működési szabálya, a tagokat honnan, ki és milyen szempontok alapján válogatta. Milyen jogköre, vagy lehetőségei vannak a bizottságnak, a tanácsokat testületként, vagy egyénenként adják.

Megjegyezni kívánjuk, hogy a sajtóból felvett információink alapján azt gyanítjuk, hogy a NAK-hoz integrálódik a társaság, többségében MAGOSZ tagokból áll és minden bizonnyal szervezetileg is kapcsolódik a NAK-hoz.

Amint a bizottságról, annak működéséről többet megismerünk, azt kisgazda társainkkal ismertetni fogjuk.

Egyébként megjegyezni kívánjuk, hogy eszünk ágában sincs megsértődni, amiért elfelejtettek minket, attól még élünk és virulunk. (kpe.hu)

Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság alakuló ülésén, hétfőn jelentette ki a parlamentben:

Csak úgy lehetünk versenyképesek, ha az agrárium minden szereplője lépést tud tartani a változásokkal.

A miniszter az eseményen arra emlékeztetett rendkívül fontos, hogy igazodjunk a magyar vidék változásaihoz, figyeljük az érzékeny területeit és vele együtt fejlődjünk.

Nagy István hozzátette: az Agárminisztérium mindent megtesz azért, hogy az agrárium megújuláshoz szükséges eszközöket és feltételeket biztosítsa.

Bevezettük a Digitális Jólét Programot, és még idén elindulhat a Digitális Agrárstratéga. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a fiatalokról, akiknek bevonása az agrárium jövője szempontjából megkerülhetetlen

– emelte ki a tárcavezető. Hangsúlyozta: már folyamatban van egy generációváltás elősegítését célzó szakpolitikai program kidolgozása és nagy hangsúlyt fektetünk a szakképzésre, amely az Agárminisztérium számára kiemelten fontos szereppel bír, hiszen a tárca jelenleg a harmadik legnagyobb intézményfenntartó a szakképzés rendszerében.

Nagy István arról is beszélt, az intézkedések csak akkor lehetnek valóban eredményesek, ha képesek vagyunk átadni az információkat:

  • ha segítünk eligazodni a gazdáknak a támogatások világában,
  • megkönnyítjük az adminisztrációt,
  • és megfelelően tájékoztatjuk a fiatalokat az agráriumban rejlő lehetőségekről.

Kiemelte: ebben a közvetítésben rejlik a vidékfejlesztésben dolgozó szaktanácsadók felbecsülhetetlen szerepe, ami összekapcsolja a gazdákat a megfelelő intézményekkel és eljárásokkal.

A tárcavezető örömét fejezte ki, hogy a szaktanácsadás megerősödéséhez, hatékonyságának növeléséhez az újonnan megalakult szakmai grémium is hozzájárul.

Az eseményen Jakab István, a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATAB) elnöke kifejtette:

ebben a felgyorsult világban a legfontosabb feladat, hogy az új információk minél hamarabb a gazdák rendelkezésére álljanak. Hozzátette: minden lehetőség adott, hogy a testület stabil és erős hátteret biztosítson az ágazat szereplői számára.

A NATAB a magyar agrárium minden szintjét képviseli.

A testület javaslattevő, véleményező jogkörrel segíti majd a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadással kapcsolatos hatósági munkát. A grémium tagjait az agrárminiszter nevezi ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatára.

Forrás: AM Sajtóiroda, drnagyistvan.hu, Fotó: Pelsőczy Csaba