A Roszatom leányvállalatának alelnöke szerint kulcsfontosságú a paksi projekt

magyaridok.hu

Huszonhárom atomerőművet épít egyszerre a Roszatom orosz atomenergetikai konszern, azonban az atomenergia-termelés mellett új területeken is megjelenik. A tervek szerint 2030-ra a Roszatom bevételének 40 százalékát adják majd az új üzleti területek – mondta Kirill Komarov, a konszern vezérigazgatójának helyettese a szocsiban megrendezett Atomexpón. Alekszandr Merten, a Paks II. projekt igazgatója pedig azt hangsúlyozta az újságíróknak, hogy a paksi projekt a Roszatom egyik kulcsfontosságú projektje.

Egyre nagyobb az érdeklődés az atomenergia iránt, a Roszatom az elmúlt négy év alatt 13 nagy teljesítményű atomerőművi blokk kivitelezését kezdte meg a világban, jelenleg 23 atomerőművet épít, és 11 országból 34 blokk építésére van megrendelése – hangsúlyozta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese az Atomexpót záró keddi sajtótájékoztatón Szocsiban.

Kirill Komarov elmondta: a jelenlegi formájában 15 éve működő Roszatom 2020–2030 közötti stratégiájában célul tűzte ki, hogy az atomenergia-termelés mellett az eddig szerzett tapasztalatokra építve új területeken jelenik meg, például szélerőműparkokat épít, az új üzletágak között szerepel az energiatárolás, és üzletet látnak a hidrogéntechnológia fejlesztésében, alkalmazásában is.

A stratégiai tervek szerint 2030-ra a Roszatom bevételének 40 százalékát adják majd az új üzleti területek.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/roszatom-projekt-atomenergia-paksi-atomeromu/