A rezsicsökkentés eltörlését kéri Brüsszel

Fotó Facebook

Az Európai Bizottság tavaszi csomagjának bemutatásakor kijelentette: a tagállamoknak fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig.

Az európai gazdaság a globális kihívások ellenére is ellenálló képességet mutat, az alacsonyabb energiaárak, a kínálati korlátok mérséklődése és az erős munkaerőpiac mérsékelt növekedést eredményezett az év első negyedévében – közölte szerdán a kereskedelempolitikáért felelős biztos az Európai Bizottság által közzétett európai szemeszter tavaszi csomagjának bemutatásakor.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos azt mondta: az európai gazdaság sokkal jobb helyzetben van, mint azt várni, remélni lehetett. Ennek ellenére számos kihívás, köztük a nehezedő pénzügyi feltételek; a csökkenő, de még mindig magas infláció; az orosz agresszió Ukrajnában; az államadósságok magas szintje nehezíti a válságból való kilábalást.

A gazdaságpolitikai biztos közölte: az összes nemzeti helyreállítási és ellenálló képességet erősítő nemzeti terv érvényben van, közülük eddig huszonnégy kifizetési kérelmet dolgoztak fel, és ez idáig több mint százötvenkétmilliárd eurót fizettek ki a tagállamoknak. 

A tagállamoknak meg kell őrizniük a nemzeti finanszírozású állami beruházásokat, és biztosítaniuk kell a helyreállítási eszköz, valamint az egyéb uniós alapok keretében nyújtott támogatások hatékony felhasználását. 

Továbbá fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig.

Amennyiben az energiaárak megújítása miatt mégis ilyen intézkedések végrehajtására van szükség, ezeknek a kiszolgáltatott háztartások és cégek védelmét kell célozniuk, költségvetési szempontból fenntarthatónak kell lenniük, és továbbra is az energiatakarékosságot kell támogatniuk. 

A költségvetési politikával kapcsolatban az uniós bizottság óvatosságra ösztönözte Magyarországot, és azt ajánlotta: jövőre is folytassa a fokozatos és fenntartható konszolidációra épülő középtávú költségvetési stratégiát, fenntartható növekedést elősegítő beruházásokkal és reformokkal kombinálva.

Az ajánlások arra is buzdítanak, hogy a kormány fejlessze a szociális támogatási rendszert, javítsa a hatékony munkaerőpiaci intézkedésekhez való hozzáférést, különösen a leghátrányosabb helyzetű csoportok képzettségi szintjének emelését, és biztosítsa az aktív szociális párbeszédet.

Energiapolitika terén a bizottság szerint Magyarországnak fel kell gyorsítania a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és a megújuló energiaforrások elterjedésére irányuló erőfeszítéseit.

Az uniós bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak javítania kell az energiahatékonyságot, különösen az épületek esetében, és folytatnia kell az általános gázfogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Forrás: hírtv.hu, MN

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/a-rezsicsokkentes-eltorleset-keri-brusszel-2568170?utm_source=feed&utm_medium=rss