A rendőrség tudomásul veszi az ügyészség álláspontját a rémhírterjesztők ügyében / Gulyás Gergely: Ha bármely hatóság hibázik, kártérítési felelősség áll fenn

Fotó: Shutterstock

A rendőrség a veszélyhelyzettel összefüggésben 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt, ezek közül jelenleg 38 eljárás van folyamatban, 6 ügy már ügyészi szakaszban tart – közölte a hatóság a honlapján. Közleményük szerint „a rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát”. Megszüntette a Szerencsi Rendőrkapitányság a rémhír terjesztése miatt folytatott eljárását egy 64 éves férfival szemben – számol be a Blikk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság a 24.hu kérdésére azt válaszolta, hogy „a Szerencsi Rendőrkapitányságon rémhírterjesztés miatt folytatott eljárás lakossági jelzés alapján indult”. Vádat emelt és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 22 éves, Nógrád megyei férfival szemben, aki azt híresztelte, hogy a szomszédos település a járvány epicentruma – írja a 444.hu.

Az Indexnek a rémhírterjesztés gyanújával bevitt emberekkel kapcsolatos felvetésére Gulyás Gergely a Kormányinfón azt válaszolta, hogy az egyik, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyben „ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény. Ilyen egy jogállamban előfordul, ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kérése az, hogy csak a legindokoltabb esetben járjanak el” – mondta a miniszter. Fürjes Balázs államtitkár a Spirit Fm műsorában arról beszélt: Magyarország jogállam, ezt igazolja az is, hogy a rendőrség most „túlszaladt” a rémhírterjesztések ügyében, és az ügyészség megállapította a túlkapást.

A hvg.hu arról számol be, hogy Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester feljelenti a Lokált rémhírterjesztésért. „Fertőzésbe kergeti az időseket Szaniszló?” – ezzel a címmel jelent meg cikk a Lokálban arról, hogy a DK-s polgármester még április 22-én elrendelte, hogy a kerületi piacokat reggel 6 és 9 óra között látogathatják a 65 év felettiek, átütemezte ezzel a kormány által kijelölt időszakot és mindez tömeges fertőzéshez vezethet.

A Népszava arról tudósít: jogi segítséget kérhetnek az MSZP-től azok, akiket rémhírterjesztés címén „vegzál” a rendőrség. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője eközben azt javasolja, hogy vonják vissza a Btk. rémhírterjesztésről szóló szabályainak a járvány miatt elfogadott szigorításait.

Szimbolikus sétával fejezi ki a Gyulán előállított Csóka-Szűcs Jánossal való szolidaritását Hadházy Ákos képviselő és Fekete-Győr András Momentum-elnök. Ennek keretében pénteken 16 órakor a gyulai Petőfi térről a rendőrségig fognak sétálni, és arra kérik az arra járókat, hogy ők is tegyenek így. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester pedig pénteken 17-től dudálást hirdetett, amihez minden arra járó csatlakozását üdvözli.

A Bundestag csütörtöki ülésén a Momentum egyik testvérpártjának, az FDP-nek az egyik képviselője, Konstantin Kuhle a parlamenti felszólalásában elmondta, a Momentum egyik tagját, Csóka-Szűcs Jánost letartóztatták, aki semmi mást nem tett, mint a kormány egyik egészségügyi rendeletét kritizálta – írja az atv.hu.

MTI, HVG.HU, 444.HU, BLIKK.HU, 24.HU, NEPSZAVA.HU, ATV.HU