A precíziós fejtrágyázás

Fotó: Agrofórum Online

A termőzónák lehatárolását segítik a növényszenzorok. A lehatárolt zónák a különböző évjáratokban eltérőek, akár „homlok egyenest” ellentétesen viselkednek. Ezekben az esetekben, még a hagyományos gazdálkodás mentén is komoly segítséget adnak a növényszenzorok.

A növényszenzor segítségével lehetőség van a szántóföldi kultúrákban az aktuális igény szerinti tápanyag-ellátásra. Az eszköz az általa kibocsátott közeli infravörös fény speciális hullámhossz-tartományának a növénytakaró felületéről történő visszaverődését érzékeli, és ez alapján jellemzi a kultúrnövény aktuális állapotát: a vegetációs index, a növényállomány zöld színének intenzitásából származtatott mutató, amely a tábla adott pontjain mérhető, és a fotoszintézis aktivitásával arányos. Az eszköz feltérképező üzemmódját alkalmazva, a táblán végighaladva megkapjuk azt a térképet, amely a biomassza-tömeget jellemzi. A zöld területek a kedvező nitrogén ellátású részeket jelölik, míg a sárga-piros átmenet felé haladva az átlagos-gyengébb nitrogénszint látható. A dunai-öntéstalajok jellemzője a változatosság, ahol az agyaglencséket hirtelen homokfoltok. A gyenge termőképességű táblarészeken számottevő megtakarítást realizálhatunk, ha a precíziós gazdálkodást helyesen alkalmazzuk. A gyenge adottságú táblarészek termése nem a tápanyagszolgáltató-képességtől, hanem a talaj vízháztartási tulajdonságaitól függ. Ezen az állapoton csak nitrogéntrágyázással javítani nem lehet. A jó adottságú részeken a növények nitrogén „fogyasztása” kifejezettebb, az oda „átcsoportosított” hatóanyag lényegesen jobban hasznosul, javítva ezzel a termés mennyiségi és minőségi mutatóit. A növényszenzort a termelésben műtrágyaszóróval vagy permetezővel szinkronizálva használjuk, a szenzorok segítségével érzékelt információ függvényében valós időben történik a kijuttatás differenciálása. (A tartalmi összefoglaló formájában közölt szakcikk forrása: Lajos Mihály – Katona András – Agrofil Kft/agrofórum.hu)

A Polgári Kisgazdák arra hívják fel a figyelmet, hogy a korszerű számítástechnika új fejezetet nyitott meg a gazdálkodásban. Napjainkban nem csak mobiltelefonok és személyi számítógépek használatára nyílik lehetőség, hanem egyre több olyan szántóföldi adatfeltáró technika is létezik, amely segíti a földművest a táblán differenciáltan ésszerű és indokolt talajművelésben, valamint tápanyag és öntözővíz-felhasználásban. Napjaink magyar gazdálkodóinak érdemes ismerkedniük ezekkel az új technikai megoldásokkal. (KPE)