A pontonhíd Muhi és Köröm között tizenötezer embernek segít

Fotó: Varga Tamás - Kulcs Maga

Bodnár Mihály a KPE választókerületi vezetője szerint a terület országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc bebizonyította, hogy jó megoldásokkal, összefogással segíteni lehet az itt élők gondjain. A Tiszatáj Közalapítvány ingyenesen felajánlott szálláslehetőségét a távolság nem tudták felhasználni.

Harminc és negyven millió forint közé tehető az az összeg, ami mindazon állampolgárok zsebében marad, akik naponta használják a Köröm-Muhi települések között épített katonai pontonhidat – hangzott el egy Kesznyétenben megtartott sajtótájékoztatón, kedd délután.

A fent jelzett összeg negyvenhat település tizenötezer emberét érinti, mindazokat, akik valamilyen oknál fogva naponta ingáznak Tiszaújvárosba munkahelyük, iskolájuk megközelítése kapcsán, vagy egyéb dolguk céljából – mondta Koncz Ferenc országgyűlési képviselő – hozzátéve, hogy a komppal szemben ingyenes a Sajó folyón történő átkelés.

A katonai műtárgy telepítését az indokolta, hogy felújítás miatt lezárták a Kesznyéten-Tiszaújváros között fekvő közúti hidat augusztus elsején.

Koncz Ferenc hozzátette, hogy a megvalósítás ötletét saját katonai múltja adta, ugyanis egy műszaki alakulatnál, hídászként teljesítette sorkatonai feladatát. Hangsúlyozta, hogy a pontonhíd építésének teljes költségét a Magyar Kormány vállalta magára, mint ahogy a komp üzemeltetője ez időszakra kiesett bevételének kompenzálását is.

Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy nem minden nap fordulnak hozzá hasonló problémával, meglepte Koncz Ferenc kérése. Ám a katona azért is van, hogy feladatokat oldjon meg, különösen akkor, ha ez egy régió állampolgárain segít. Márpedig a nyolcvan kilométeres kerülőút egyharmadra történő csökkentése, a pátriában élők kényelmetlenségének ezúton történő enyhítése mindenképpen megoldást kívánt.

Az államtitkár aláhúzta, példás összefogást tapasztalt az ügyben érintett szak- és egyéb hatóságok, önkormányzatok és szervezetek részéről, nem látta akadályát annak, hogy helyszínre vonuljon a műszaki alakulat. Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a nap huszonnégy órájában őrzik a hidat, segítik az átkelést, a helyszínen orvosi ügyelet tartózkodik, sőt könnyűbúvárok tartózkodnak a híd mellett, egyszóval minden eshetőségre felkészültek.

Kecső Imre kesznyéteni polgármester a felújítás alatt álló közúti hídról mondta el, hogy a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak, a jelek szerint a kivitelező tudja tartani a megvalósítás november közepére várható befejezésének határidejét.

(Forrás: Kulcs Magazin, fotók: Varga Tamás – Kulcs Magazin)