A polgárok bizalma és biztonsága a legfontosabb

A mobil okmányiroda. - A kép forrása: cegled.hu

A legfontosabb értékek közé tartozik napjainkban az állampolgárok biztonsága és bizalma – hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára pénteken a Vas megyei Jánosházán, ahol átadott egy mobil kormányablakként szolgáló kisbuszt.

Tuzson Bence azt mondta: a magyar állam és a magyar emberek között kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatnak kell kialakulnia. (A szövegközi kép: Tuzson Bence államtitkár. – A kép forrása: debmedia.hu) Hozzátette: az állam kötelessége, hogy a polgárai felé forduljon, olyan „kétirányú kaput” nyisson, amelyen keresztül hozzáférhetővé válnak az állam szolgáltatásai. Elhangzott, hogy 2011 óta országszerte 295 kormányablak létesült, ahol az állampolgárok 2500 féle ügyet tudnak intézni. A szolgáltatás színvonala Tuzson Bence szavai szerint az elmúlt években sokat javult, de arra törekszenek, hogy a jövőben egyre kevesebb ügyet kelljen majd intézni, egyre kevesebb papírra, engedélyre legyen szükség a mindennapokban. Az államtitkár azt mondta, hogy nem lehet minden településen kormányablakot nyitni, ezért döntöttek az integrált kormányzati ügyfélszolgálat megszervezéséről, mobil kormányablakok létesítéséről; tíz „kormányablak-buszt” szereztek be. Ezek közül hatodik a Jánosházán átadott. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott elmondta: a megyében jelenleg 13 kormányablak működik, tíz a járási központokban, három pedig Szombathelyen. Tavaly a vasi kormányablakok 330 ezer ügyet intéztek, idén pedig az elintézett ügyek száma meghaladja majd a 400 ezret.

      V. Németh Zsolt államtitkár

Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy miközben egyre több adatot kell rögzítenie egy-egy ügyintézés kapcsán az államigazgatásnak – például személyi igazolvány váltásakor ma már ujjlenyomatot is rögzítenek – az emberek jogos igénye, hogy az ügyintézés gyorsabbá és egyszerűbbé váljon. (A szövegközi kép: V. Németh Zsolt államtitkár. – A kép forrása: kormany.hu) Ezeknek az ellentétes elvárásoknak szerinte jól megfelelnek a mindenütt egységesen és megbízhatóan működő kormányablakok.

Kiss András, a 2500 lakosú Jánosháza polgármestere elmondta: örülnek a kormányablak-busznak, amely kéthetente egyszer érkezik majd hozzájuk, de hosszabb távon a kisváros saját kormányablakot is szeretne, amelynek elhelyezésére már át is alakítottak egy épületet. (Forrás: MTI – A szövegközi képen Kiss András, Jánosháza polgármestere. – A kép forrása: janoshaza.hu)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének és a Veszprém Megyei Értéktár-bizottságnak az elnöke: a 8-as számú főközlekedési úton keresztül, Veszprém megye nyugati kapuján átlépve, azonnal egy hangulatos nyugat-dunántúli kisváros fogadja az utazót: Jánosháza. A Veszprém megye nyugati szélén elterülő kistelepülések lakói is nagy örömmel fogadták az új mobil okmányiroda megnyitását, mert számos ügyüket ezen keresztül ők is intézni fogják, és nem kell minden apró ügy miatt a távoli Veszprémbe utazniuk. (A szövegközi kép: Papp Tamás a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének és a Veszprém Megyei Értéktár-bizottságnak az elnöke. – A kép forrása: fidesz.hu)

Horváth József, a Kisgazda Polgári Egyesület Vas Megyei Szervezetének az elnöke: az új mobil kormány-ablak a Polgári Kisgazdák meggyőződése szerint is tovább fogja javítani az emberek közérzetét. – Jánosháza hangulatos színfolt a Nyugat-Dunántúlon. Az Erdődy várkastély 1510-ből maradt fenn a kisváros központjában. 1935-ben szépen fel lett újítva. Később mezőgazdasági szakiskolát és óvodát alakítottak ki benne, míg a tetőtérben múzeum kapott helyet. Az épület jelenleg üres, és ismét felújításra szorul. A Római katolikus templom 1734-ben épült. 1779-ben az Endrődy-család költségén megújult. A templom egyenes záródású szentélye keskenyebb a hajónál. Ívesen tört párkányú, sátortetős tornya csak a harangszinttel emelkedik ki a homlokzatból. A hajót három osztatú csehsüveg boltozat, a szentélyt és sekrestyét csehboltozat fedi. A falfülkében fából faragott barokk Pieta szobor van. (KPE)