A Polgári Kisgazdák sem akarnak semmiféle lázadást /Az Identitás Generáció aktivistái jelentek meg az SZFE-nél

Fotó MTI, Mónus Márton

A kisgazdák aggodalommal figyelik, hogy a megtévesztett ifjúság a Színház és Filmművészeti Egyetemen folyamatosan átlépi a törvényesség határait. A provokációk ellenlépéseket szülnek a jobboldali meggyőződésű fiataloktól, így ez egyre nagyobb bizonytalanságot szül. Nem azon kellene vitatkozni újságban, tévében, hogy folyik-e kultúrharc, mert az több, mint 100 éve folyamatosan jelen van elsősorban Budapesten, korábban vidéki nagyvárosainkban. Elég erősek és elszántak vagyunk ahhoz, hogy a kultúrharcot hosszú időre lezárjuk. A Polgári Kisgazdák a keresztény-nemzeti oldaltól határozottságot és nem meghátrálást várnak. (kpe)

 

Füstbombákkal zavarta meg az Identitás Generáció nevű ifjúsági szervezet hétfőn este a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) blokádját – adta hírül több orgánum, megjegyezve: egy „Itt nem lesz 1968” feliratú molinót is kitűztek az aktivisták a fővárosi Vas utcai épületre. Bódi Ábel, a szervezet vezetője a közösségi oldalán  azt írta: a színművészetis diákok már nem az egyetemi autonómiáért küzdenek, hanem egy „liberális hídfőállást akarnak kiépíteni Budapesten”. Az SZFE Hallgatói Önkormányzata a Facebook-oldalán megköszönte a Vas utca lakóinak türelmét, az Identitás Generáció akciójára pedig úgy reagált: az aktivisták nincsenek teljesen tisztában 1968 eseményeivel, azt a diáklázadást ugyanis a hatalom végül leverte.

Hétfőn este a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház elé vonultak az SZFE hallgatói, az épületben éppen Márai Sándor A kassai polgárok című darabját játszották az egyetemet fenntartó alapítvány egyik kuratóriumi tagjának, Rátóti Zoltánnak a főszereplésével – írja a 444.hu. A diákok az épület előtt szintén a darabból adtak elő áthallásos részeket. Az Origo úgy tudja: az előadásra érkező, majd távozó nézőket filmezték. A Nemzeti Színház közleményében hangsúlyozta: „Kérjük a hallgatókat, hogy a jövőben tartsák tiszteletben a nézők, az alkotók, a dolgozók személyiségi jogait.”

Upor László, az SZFE leköszönő rektorhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: „olyan államellenes bűncselekményekkel vádolnak bennünket, amik ellen feljelentést fogunk tenni.” Rákay Philip a Mandinernek adott interjúban kifejtette: „Az SZFE vezetőinek, háttérben megbújó ideológusainak és meghatározó szereplőinek egy része annak idején egy gyilkos, kommunista diktatúrát szolgált ki, s miközben – ha az érdekeik úgy kívánták – egymásról is szép számban jelentgettek, boldogan formálták színházaikban, filmjeikben a szocialista embertípust. Amikor pedig megtörtént a rendszerváltás, gyorsan szerepet cseréltek, és a valódi diktatúra után – ekkor már demokratikus viszonyok között – liberálisnak hazudott véleménydiktatúrát kezdtek építeni.”

Balogh Erika színésznő az Origónak arról beszélt, hogy férjét, Pintér Tamás kaszkadőrt 2006-ban Ascher Tamás színművészetis rektori kinevezése után nem sokkal nyugdíjazták, ennek okaként közölték vele, hogy „rossz oldalra állt”. A színésznő jelezte: a férje „nem sokkal korábban a december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán felállt a pódiumra a Fidesz-MPSZ nagygyűlésén”.

A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák közös nyilatkozatban vállalnak szolidaritást az SZFE hallgatóival és lemondott vezetőivel, egyúttal felszólítják a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az intézmény autonómiáját – tudatja a 444.hu.

Hallgatói fórumot hirdettek meg kedd estére az ELTE ÁJK Egyetem téri épülete elé – írja a Magyar Nemzet. A megmozdulást szervező Titkos Egyetem nevű Facebook-csoport az esemény közösségi oldalán azt írta: „Sajnos nincs okunk azt feltételezni, hogy a hatalom minden párbeszédet nélkülöző átalakítási tervei megállnak a színműnél, ezért jobb, ha időben felkészülünk arra, hogy egyszer mi is sorra kerülünk.” A lap az egyik felszólaló, Fleck Zoltán jogszociológus, a jogszociológiai tanszék vezetője kapcsán kiemeli, hogy a Hírklikknek korábban azt nyilatkozta: „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után.” „Fleck Zoltán szóban forgó kijelentése a magánemberként mindenkit megillető szabad véleménynyilvánítás joga gyakorlásának körébe tartozik. Ugyanakkor hangsúlyozzuk: a jogállamiság tisztelete egyetemi polgáraink közösen vallott értéke, amelynek képviseletét a Kar vezetése oktatói tevékenységük során Karunk minden oktatójától elvárja” – írta a Magyar Nemzetnek az ELTE ÁJK Dékáni Hivatala.

INDEX.HU, MAGYARNEMZET.HU, ORIGO.HU, 444.HU, ATV.HU, MANDINER.HU