A Polgári Kisgazdák örömmel látják, hogy a Kormány kiemelt ágazatként kezeli az elkövetkező években az egészségügyet.

Lendületesen folynak az egészségügyi beruházások. Varga Mihály pénzügyminiszter a kép jobb oldalán, a Szent Margit Kórház új egységének az átadásán. - A kép forrása: kormany.hu

A Polgári Kisgazdák örömmel látják, hogy a Kormány kiemelt ágazatként kezeli az elkövetkező években az egészségügyet.

Minden rendelkezésünkre álló fórumon felhívjuk arra a figyelmet, hogy a magyar egészségügy ma még – ellentétben számos tőlünk nyugatra lévő és gazdagabb európai országgal – képes minden magyar embernek az egészsége helyreállításában segítséget nyújtani. Az elmúlt években azt tapasztalhattuk viszont, hogy egyre szélesebb az egészségügyi szolgáltatásoknak az a köre, amely fizetőssé vált. A Polgári Kisgazdák fontos értéknek tartják, hogy az egészségügy minden magyar embert szolgáljon a jövőben is, a szegényeket éppen úgy, mint a gazdagokat. Nehéz nem észrevenni, hogy egyre szaporodnak a privát rendelők, a fizetős klinikák, szakrendelők. Arra kell vigyáznunk, hogy a szegények és gazdagok közötti, most is meglévő különbség az egészségügy területén ne romoljon tovább.

Aki meg tudja fizetni, és magán rendelőhöz fordul, tegye azt, de aki nem tudja megfizetni, az a teljes körű és szükséges egészségügyi ellátást kapja meg.

Az egészségügyi dolgozók itthon tartása, fizetésük emelése általában szükséges, de amíg a szakterületek paraszolvenciájában (hálapénz) a jelenlegi óriási különbségek vannak, addig a differenciált béremelés lehet a célravezető. Egyetértünk az Orvosi Kamara elnökével, tehát a bérek megemelése után a hálapénz felszámolását többé nem lehet halasztani. (Forrás: Dr. Turi-Kovács Béla országos elnök – Kisgazda Polgári Egyesület)

Dr. Kásler Miklós orvos, az emberi erőforrások minisztere: Négy év alatt 72 százalékkal emelik az egészségügyi alkalmazottak bérét / 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházak adósságait.

Dr. Kásler Miklós orvos, az emberi erőforrások minisztere. – A kép forrása: civilhetes.hu/hitradio.hu

Az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó, nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről döntött a kormány – jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön. – Kásler Miklós közölte: négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent. 2019. júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelkedik a bérük, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal. A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban 79,4 milliárd forintot szán a kormány – tudatta Kásler Miklós, aki beszámolt arról is, hogy a kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat. A miniszter hozzátette, előrehaladott állapotban van a kórházak gazdálkodásának, pénzügyi helyzetének áttekintése. A miniszter közölte továbbá, hogy a kormány elfogadta az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításának koncepcióját és az öt nemzeti egészségprogramot. Eközben a Népszavának Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette: őket is meglepte Kásler, mikor arról beszélt, hogy a kormány elfogadta az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításának koncepcióját, és az öt nemzeti egészségprogramot. Éger István hozzátette: egyik koncepciót sem ismerik, és nem is egyeztettek a kormányzattal, holott ezt törvény írja elő. A portál hozzáteszi: a miniszter által bejelentett béremelésnek még a jövő évi forrása sincs benne a 2019. évi költségvetésben. (Forrás: MTI)