A Polgári Kisgazdák és a Zöld Áramlat Alapítvány a tisztább levegőért

Az utóbbi napokban – méltán – sok szó esik a levegő minőségéről, mivel a légszennyezettség az egyik jelentős egészségügyi kockázati tényező. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk.

A levegőminőséget – az aktuális időjárási helyzet mellett – nyilvánvalóan befolyásolja az emberi tevékenység is.  A nem megfelelő levegőminőséget okozó tevékenységek közül kiemelendő: a közlekedés mellett az ipari és energiatermelési tevékenység valamint a helytelen fűtés.

Hogy hosszú távon is elkerülhető legyen az egészségünket károsító – rossz levegő minőség – ahhoz első helyen a tiszta energiatermelésre lesz szükségünk.

A hőenergia termeléssel, más szóval fűtéssel kapcsolatban az Agrárminisztérium a „Fűts okosan” kampánnyal segíti a lakosságot a tisztább és olcsóbb energia felhasználásra. A Zöld Áramlat Alapítvány szakmai anyagokat készít és kampánykörutakat szervez a lakosság tájékoztatására illetve felhívja az önkormányzatok figyelmét arra, hogy a polgárok és főleg a rászorulók ne maradjanak tüzelő anyag nélkül.

agrobiomass.hu

Az elektromosáram-termelés kapcsán a megújuló energia hordozók alkalmazása mellett a nukleáris vagy atomenergia segít elkerülni a súlyos légszennyezettséget. A világ számos országában jelentős arányban alkalmaznak atomerőműveket immáron több évtizede (jelenleg 400 atomerőmű üzemel a Földön).

Hazánk egyetlen atomerőműve Pakson található. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az ország villamosenergia-termelésének felét biztosítja. A Paksi Atomerőmű egy úgynevezett alaperőmű, ami a nap 24 órájában, az év 365 napján termeli az áramot: akkor is, amikor nem süt a Nap vagy nem fúj a szél. Az atomerőműben megtermelt villamos energia a legolcsóbb ma Magyarországon.

Ahhoz, hogy az energia ellátás biztonsága és a megfelelő levegő minőség fenntartható legyen nem tekinthetünk el a nukleáris energia hosszú távú alkalmazásától. (KPE)

                                               komlomedia.hu