A Polgári Kisgazdák áldott húsvéti ünnepeket kívánnak!

A Húsvét a Feltámadás ünnepe. - A kép forrása: kpe.hu

A farsangot lezáró húshagyó kedd utáni napon, hamvazó szerdán testben és lélekben a keresztények megkezdik a húsvéti ünnepkörre történő felkészülést. A böjti időszak ma már más jelentőséggel bír, mint évszázadokkal ezelőtt és a test, valamint a lélek együttes megtisztítását, megújítását tartalmazza.

A kép forrása: www.kpe.hu

Magára a húsvétra a külön is szép ünnepen, virágvasárnap tesszük meg az előkészületeket, égtájtól és szokástól függően pálmaággal, barkával emlékezünk meg Jézus Jeruzsálemi bevonulásáról. Az ezt követő nagyhéten gyászra is és örömre is készülünk, hiszen a nagycsütörtöki utolsó vacsorát követően legnagyobb gyásznapunk, nagypéntek reggel virrad, amely napnak délutánján megtörtént a keresztre-feszítés. Ezen a napon a katolikus templomokban eltűnnek a díszítések, letakarják az oltárt, a protestánsoknál felkerülnek az úrasztalra az évente csak egyszer, ilyenkor használt terítők.

A protestánsoknál felkerülnek az úrasztalra az évente csak egyszer, ilyenkor használt terítők. – A kép forrása: www.kpe.hu

Évtizedeken keresztül mindazok számára, akik dolgoztak, vagy iskolába jártak, nehezen volt megoldható, hogy eljussanak nagypénteken a templomba, de a polgári kormány a közelmúltban piros-betűs ünneppé nyilvánította ezt a napot is. Nagyszombaton, illetve húsvét vasárnapjának hajnalán az egyes egyházak eltérő szokásai szerint emlékezünk meg Jézus feltámadásáról, egyik legnagyobb örömünkről és beteljesült reménységünkről. Húsvét hétfője már a kiteljesedett öröm ünnepe és a magyar nyelvterületen ehhez a naphoz köthető a legtöbb népszokás, melyekből szerencsére sok fennmaradt, mint a tojásfestés, locsolkodás. (KPE)

Eljött a szép húsvét reggel,
Feltámadásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.

(lelkemszirmai.lapunk.hu)

Kellemes húsvéti ünnepeket!

A Polgári Kisgazdák áldott húsvéti ünnepeket kívánnak!