A Parragh javaslat nem a Fővárost, hanem Székesfehérvárt, Győrt és számos más települést hozna lehetetlen helyzetbe

stszamado.hu

Atv.hu: Varga Mihály Parragh Lászlóval egyeztetett hétfőn az iparűzési adó felfüggesztéséről

Dézsi Csaba András Győr Fidesz-KDNP-s, polgármestere szerint az adóbevétel nélkül Győr sem tudná ellátni feladatait. Az RTL Klub híradója szerint butaságnak nevezte a javaslatot Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is a Twitteren. 

Az atv.hu kormányközeli forrásoktól úgy értesült, hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter egyeztetett Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatairól, többek között az iparűzési adó felfüggesztéséről. A kamara elnöke még dolgozik a részletes javaslatokon, melyeket a Pénzügyminisztérium meg fog vizsgálni. Az mfor.hu felvetésére, hogy hogy az önkormányzatok egyetlen érdemi forrása az iparűzési adó maradt, Parragh László jelezte: kemény kritikákra számít, de Budapest esetében éppenséggel úgy látja, hogy lenne helye a takarékossági intézkedéseknek. „Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?” – jegyezte meg. „Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre. Én az elengedés mellett vagyok. Ami pedig az időtartamot illeti, egy év elegendő lehet – mondta a Népszavának adott interjúban Parragh László.

„Ki kell eszelnünk azt, hogy milyen vállalkozói kört érintsen, hogy ez a foglalkoztatotti létszám árbevételarányos, vagy egyáltalán hogy nézzen ki” – mondta az ATV Híradónak Parragh László. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy reagált a csatornának: „Ha ez a javaslat átmegy, akkor jövő év márciusától tömegközlekedés és közvilágítás sem lesz a városban.” Szerinte  még a jövő évi költségvetés is veszélybe kerülhet. Kiss Ambrus a Blikknek elmondta, hogy a főváros számára 135 milliárd forint bevételt jelent az iparűzési adó. „Ehhez jön még a kerületekhez befolyó összeg, vagyis a költségvetés mintegy hatvan százalékától esnénk el” – fogalmazott. Hozzátette, azt ajánlják, hogy átmeneti jelleggel a minimum ötmilliárdos bevétellel rendelkező nagyvállalatok iparűzési adóját emeljék fel 2-ről 2,5 százalékra. Kiss Ambrus a Népszavának arról beszélt, hogy számításai szerint 670 milliárd forintot hagyna a kormány a vállalkozásoknál, miközben a hivatalos narratívával szemben nem a kis- és középvállalkozásokat (kkv), hanem a multikat segítenék.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az RTL Klub híradójának úgy reagált, hogy ha a kormány elfogadja a javaslatot, az azt jelenti, hogy megszünteti az önkormányzatot, és átveszi a feladataikat.

Ez az adó az önkormányzatoknak évente nagyjából ezermilliárd forint bevételt jelent, ebből 800 milliárdot a kötelező szociális ügyekre fordítanak a települések – mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint, ha ez a bevétel kiesik, akkor azt az államnak kell pótolnia.

A Népszava úgy tudja, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége kedden elnökségi ülésen vitatja meg az eddigi és a szóba került további elvonások hatását. Szeptemberben megfogalmazott javaslataikat, köztük a dolgozók állandó lakhelye alapján szétosztott iparűzési adóra vonatkozó tervüket még nem vitatta meg a belügyi és pénzügyi tárca. A lap információi szerint azonban egyik minisztériumban sem lelkesedtek Parragh László ötletéért, hogy függesszék fel egy évre a vállalatok helyi adójának beszedését, és a terv a fideszes városvezetőknek sem tetszik.

Tarlós István volt főpolgármester  az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, nem tartja racionális ötletnek. hogy ne kelljen iparűzési adót fizetni.

24.HU, ATV.HU, HVG.GZ, BLIKK.HU, RTL KLUB HÍRADÓ, VILÁGGAZDASÁG, NÉPSZAVA