A Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

lokal.hu

A Parlament kedden megszavazta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben. A képviselők 129 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 18 tartózkodás mellett fogadták el a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté Fideszfrakcióvezető által benyújtott javaslatot.

A parlamenti ülést követő sajtótájékoztatóján Kocsis Máté a nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak nevezte a Sargentini-jelentést. A politikus elmondta: a határozat az Országgyűlés 75 százalékának a támogatását élvezte, sőt az „európai számítás szerint, a tartózkodó szavazatok figyelembe vétele nélkül” ennél is többen, a Ház 83 százaléka támogatta. A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kiemelte: a Sargentini-jelentésről szóló EP-szavazáson figyelmen kívül hagyták a tartózkodó szavazatokat, amivel „a jogállamiság alapjait tiporták lábbal”, ezért a kormány még a héten benyújtja az EU luxembourgi bíróságához a keresetét, amelyben annak megállapítását kéri, hogy az EP a dokumentumot érvényesen nem fogadta el.

„A magyarországi baloldali-liberális-zöld képviselők szinte mindegyikéről elmondható, hogy évek óta nagyon tudatosan, sőt az alkalmat keresve, a saját hazájuk ellen cselekszenek” – nyilatkozta a Magyar Demokratának Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő szerint amit a magyar balliberálisok tettek a Sargentini-jelentés kapcsán, több mint hazaárulás. A jobbikos Mirkóczki Ádám a Parlamentben úgy vélekedett a Sargentini-jelentést visszautasító határozat kapcsán: nem „vetekszik” ez a válasz azzal, ami a jelentésben szerepel, mert a kormány szerint a határon lévő kerítésről és bevándorlásról szól, de a jelentésben a kabinetet bírálták. „A Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról szól” – hangoztatta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Az EP kétharmada kiállt az európai értékek mellett, melyeket korábban még a Fidesz is képviselt – tudatta. Gréczy Zsolt, a DK politikusa tegnap úgy nyilatkozott: a Sargentini-jelentést visszautasító határozat elfogadása tovább mélyíti az ország válságát, tovább növeli a konfliktust Magyarország és az EU között. Az LMP-s Ungár Péter az Országgyűlésben azt mondta, a kormánynak inkább olyan, a nemzeti érdeket érintő kérdéseket kellene a törvényhozás elé hoznia, mint például a multinacionális cégeknek az ország érdekeit sértő lobbitevékenysége.

Eközben írásos vélemény benyújtására kérték fel a magyar kormányt az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi tanácsülésén az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás keretében, az Európai Bizottságot pedig a Magyarországgal szemben megindított kötelezettségszegési eljárások bemutatására. Gernot Blümel uniós ügyekért felelős osztrák miniszter arról tájékoztatta a kollégáit, hogy az EU soros elnöksége miként kívánja lefolytatni az EP által kezdeményezett jogállamisági eljárást. A luxembourgi ülést követő sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, lépésről lépésre akarnak haladni. Hozzátette: „Az osztrák elnökség számára rendkívül fontos a lehető legkorrektebb, legvilágosabb értékelés.” A magyar kabinet kész tisztázni magát a vádak alól, ezért részletes tájékoztatót fog összeállítani az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás keretében – tájékoztatta telefonon az MTI-t Varga Judit miniszterelnökségi államtitkár a luxembourgi tanácskozás szünetében.

MTI