A Parlament elfogadta a 2020-as költségvetés összegző módosító javaslatát

Fotó: MTI

Magyarország 2020. évi költségvetése az államháztartás központi alrendszerének hiányát 367,01 milliárd forintban állapítja meg, kiadási főösszegét 21 792,993 milliárd forintban, bevételi főösszegét 21 425,983 milliárd forintban rögzíti a büdzséhez benyújtott összegző módosító javaslat alapján, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A Költségvetési bizottság indítványát 117 igen és 52 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők. Az elfogadott módosítások tovább növelik az oktatási, a kulturális, a szabadidős, a turisztikai, az egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat, valamint a hazai nemzetiségek jövő évi támogatásait a kabinet költségvetési javaslatán belüli átcsoportosítások eredményeként. A költségvetési javaslathoz 786 érvényes ellenzéki módosító indítvány érkezett, a szakbizottság, illetve a Parlament ezek egyikét sem támogatta.

A DK alelnöke, Varju László hétfői, fővárosi sajtótájékoztatóján a leszakadás költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét. Jelezte: a kabinet felelőssége lesz, hogy jövőre még több háziorvosi praxis üresedik meg, még több kórházi osztály zár be, még kevesebb lesz a tanár és a hivatali dolgozó. Az eseményen részt vett Bősz Anett, a Liberálisok politikusa is, aki azt mondta, hogy az olyan nagy ellátórendszerek, mint például az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás, nem tudnak érdemben részesedni a GDP-növekedésből. A Fidesz-frakció úgy reagált: Gyurcsányék ugyanazt a politikát folytatják, amivel egyszer már tönkretették az országot és a gyermekes családokat. Most is zsigerből elutasítják a 2020-as költségvetést, amely a családok támogatásának költségvetése – tették hozzá.

Nemhogy emelkedne, de a Költségvetési bizottság múlt heti, a 2020-as büdzséhez benyújtott összegző módosító javaslata szerint csökken jövőre a bíróságok személyi juttatásaira fordítható összeg – hívja fel a figyelmet a Népszava. Elmarad a bírók régen esedékes béremelése, pedig azt a kabinet több tagja is megígérte – ismerteti a lap. MTI, NÉPSZAVA