A párbeszéd lehetséges, Magyarországnak azonban csak egy kormánya van

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Januártól ingyenesen utazhatnak a fővárosi álláskeresők a BKV járatain, létrejön a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács / Pokorni: A kormány két kórházat akar fejleszteni Budán

A Polgári Kisgazdák támogatják, hogy a Budapestiek érdekében a kormány és az új fővárosi vezetés között folytatódjon a párbeszéd. Egyetértünk Pokorni Zoltán álláspontjával, szükség van a Dél-Budai Centrumkórház létrehozására. A Budaiaik és a Pest környékiek, az agglomeráció jelentős része hagyományosan ragaszkodik a János Kórházhoz. (kpe)

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén a képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, így januártól ingyenesen utazhatnak a fővárosi álláskeresők a BKV járatain. Az előzetes hatásvizsgálat szerint a díjmentesség biztosítása mintegy bruttó másfél milliárd forint értéket képvisel a nyilvántartott budapesti álláskeresők számára, azonban az intézkedés tényleges becsült BKK bevételi hatása mintegy bruttó félmilliárd forint elmaradó menetdíjbevétel. A napirend vitájában Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt tudakolta, hogy Karácsony Gergely kampányában szerepelt a 14 éven aluliak számára is az ingyenes tömegközlekedés, ám az erről szóló javaslatot még nem találta a közgyűlés jövő évi munkatervében. A főpolgármester közölte: a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez jogszabály-módosításra van szükség, azt már kezdeményezték a kormánynál.

Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) létrehozásáról is döntöttek a képviselők, a háromoldalú érdekegyeztető fórum tagjai a fővárosi önkormányzat, a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői. A Főét feladata a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások kialakítása – derült ki az előterjesztésből.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében új pályázatot írnak ki a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetésére. A fővárosi szabadtéri színpadok működését irányító társaság ügyvezetői posztjára még a nyáron jelent meg az első kiírás; a szakmai bizottság támogatta a társaságot 15 éve vezető Bán Teodóra pályázatát, amit azonban végül érvénytelenítettek. Karácsony Gergely főpolgármester az új pályázat kiírását azzal indokolta, hogy az új működési struktúra kialakítása miatt van erre szükség. A napirend vitájában Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) etikátlannak és méltatlannak nevezte, hogy míg a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta Bán Teodóra pályázatát, addig a közgyűlés a legutóbbi ülésen nem támogatta azt. Szerinte politikai tisztogatás kezdődött.

A kormány két kórházat akar fejleszteni Budán: a dél-budai centrumkórház felépítése mellett a Szent János kórházat szeretné centrumkórházzá alakítani – mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere szerdán. A kormánypárti politikus a Fővárosi Közgyűlés ülésének ideje alatt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, a jövőben részt vesz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) ülésein, miután Karácsony Gergely főpolgármester folytatta elődje, Tarlós István azon gyakorlatát, hogy a testületbe jelölte a legnagyobb támogatottságú ellenzéki jelöltet. Pokorni Zoltán kifejtette, az FKT következő ülésén hat napirendi pontról tárgyalnak, a kormány kezdeményezésére pedig a budai egészségügyi fejlesztések kérdése is terítékre kerül. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a kabinet érvelni kíván a dél-budai centrumkórház eredeti helyszíne mellett, de hajlandó mérlegelni a főváros által felajánlott, Kelenföldi pályaudvarhoz közeli területet is. Kérdésre válaszolva szólt arról is, úgy látja, lesz megállapodás a főváros és az állam között a járóbetegellátás és az atlétika közös fejlesztésében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter képviseli a kormányt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén – erősítette meg a Miniszterelnökség szerdán az MTI-nek. A Origo ezzel kapcsolatban azt írta: az eddigi gyakorlatnak megfelelően mindegyik fél szabadon, bármilyen Budapestet érintő témát szóba hozhat. A lap értesülései szerint a kormány választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a Dél-Budai Centrumkórház ügyében, valamint világos állásfoglalást a Gothár-ügyben. A Népszava úgy tudja, Gulyás Gergely mellett ott lesz Palkovics László, az innovációs tárca vezetője, valamint Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, továbbá a fővárosi és agglomerációs fejlesztésekért felelős Fürjes Balázs. A lap informátorai szerint a Városházán bizakodók, és úgy gondolják, megadhatja a kormány az elvárt 50 milliárd forintot a kerületek egészségügyi ellátásának javítására, támogathatja a csepeli nagyerdőprogramot, versenystadion helyett tömegsportra is alkalmas intézmény épülhet, állami támogatással fejleszthetik a budapesti tömegközlekedést, a szerződések pedig nyilvánosak lesznek. A Népszava úgy tudja, a tárgyalásokon terítékre kerül a Városligetben épülő Pannon Park befejezéséhez és működtetéséhez hiányzó pénz kérdése csakúgy, mint a szintén alultervezett Lánchíd projekt. Karácsony Gergely pedig szóba akarja hozni a fővárosi színházak ügyét is.

Borbély Lénárd csepeli polgármester közösségi oldalán arról számolt be, hogy „nem lesz Budapesten 20 ezer forint általános fűtéstámogatás a nyugdíjasok részére, nem is veszik napirendre” a Fővárosi Közgyűlésben. Az Origo emlékeztet, hogy Karácsony Gergely húszezer forintos fűtéstámogatást ígért a kampányban. MTI, ORIGO.HU, NÉPSZAVA,