A paradicsom rettegett betegsége ütötte fel a fejét: fertőzött palántákat találtak

Fotó: ingreen.hu

Érdemes volt az önellenőrzés: 8 import paradicsompalántán igazolta a Nébih a ToBRFV vírus jelenlétét.

A hazai paradicsomtermesztők körében is ismert, hogy a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) okozta fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevencióval valósítható meg. Ezen elv alapján kezdeményezett önellenőrzést egy Pest megyei termelő, aki a Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be a Nébih laboratóriumában. – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

paradicsom palánt

A termelő a Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be a Nébih laboratóriumában — fotó: pixabay.com

Mind a nyolc mintában jelen volt a  ToBRFV károsító

Mind a 8 fajtából származó minta esetében bebizonyosodott a ToBRFV károsító jelenléte, annak ellenére is, hogy mindegyik szaporítóanyag rendelkezett a károsítóktól való mentességet igazoló növényútlevéllel.

Megéri az elővigyázatosság!

A Nébih már korábban felhívta a termelők figyelmét arra, hogy Magyarországon 2021-ben a jelentős gazdasági kárt okozó ToBRFV vírus jelenlétét 4 különböző helyen mutatták ki. Ez  sarkallta mintavételre azt a Pest megyei termelőt is, aki még a kiültetést megelőzően vett levélmintákat önellenőrzés céljából a Hollandiából érkezett paradicsompalántáiról.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma elvégezte ToBRFV vizsgálatot, amely igazolta a károsító jelenlétét mind a 8 fajtából származó minta esetében.

A felelősségteljes termelő időben cselekedett

Fontos kiemelni, a termelő annak ellenére vizsgáltatta be elővigyázatosságból a növényeket, hogy azok növényútlevéllel rendelkeztek, amely elméletileg önmagában is igazolja a zárlati, a vizsgálatköteles nem zárlati, valamint az uniós ideiglenes zárlati károsítóktól való mentességet.

Az önellenőrzésnek köszönhetően a felelősségteljes termelő időben, még a tünetek megjelenése előtt tudomást szerzett a fertőzésről, valamint csökkentette a továbbterjedés kockázatát is.

paradicsom

Mind a 8 fajtából származó minta esetében bebizonyosodott a ToBRFV károsító jelenléte — fotó: pixabay.com

Azonnal megkezdték a hatósági intézkedéseket

A laboratórium által igazolt fertőzés miatt a területileg illetékes kormányhivatal növényvédelmi szakemberei haladéktalanul megkezdték a hatósági intézkedéseket. Az eredmény kézhezvételét követően a holland palánta-előállító cég megküldte a szállítmányra vonatkozó negatív laboratóriumi eredményeket is. A külföldi eredményközlő dokumentum azonban nem tartalmazta az alkalmazott vizsgálati módszereket és hiányoztak a vizsgált tételek egyértelmű azonosítására alkalmas azonosítók is.

paradicsom

A hatóság arra kéri a termelőket, hogy csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot — fotó: pixabay.com

A ToBRFV fertőzés elleni védekezés csak preventív eszközökkel lehetséges

A hatóság ismételten felhívja a magyar paradicsomtermesztők figyelmét, hogy a ToBRFV fertőzés elleni védekezés csak preventív eszközökkel, köztük az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat elvégzésével valósítható meg. A Nébih laboratóriuma ehhez megbízható alapot szolgáltat , amely az aktuális, nemzetközileg elismert módszertan alapján végzi el a minták vizsgálatát, és ennek eredményeképpen hiteles, gyors, és részletes eredményt ad.

Az önellenőrzés fontossága mellett arra is felhívják a termelők figyelmét, hogy:

  • csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot,
  • palántázás előtt itthon végeztessék el a külföldi előállítású vetőmagoknál a vetőmagok laboratóriumi vizsgálatát,
  • ahogy a külföldi előállítású palánták esetében is fontos, hogy az ültetés előtt itthon végeztessék el a palánták laboratóriumi vizsgálatát,
  • a növényállományban végezzenek önellenőrzést,
  • a termesztés és forgalmazás során szigorúan tartsák be az általános higiéniai szabályokat,
  • ne feledkezzenek meg a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítéséről
  • ToBRFV gyanú esetén haladéktalanul értesítsék a területileg illetékes megyei kormányhivatalt!

A kormányhivatalok elérhetőségei a következő honlapon található: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/elerhetosegek

A hazai laboratóriumok elérhetőségeit a következő honlapon találja:
https://portal.nebih.gov.hu/kapcsolat/laboratoriumok/nebih-laboratoriumok

Forrás: agroinform.hu, NÉBIH